Se video fra Kabul

KABUL: — Vi fikk stanset blødningene. Men vi følte at det gikk veldig lang tid før vi fikk hjelp, sier Henden til VG.

Henden forteller at han var på hotellrommet og jobbet da han hørte en eksplosjon, etterfulgt av skuddsalver. Han gikk ut på gangen, da et smell blåste inn vinduet. Deretter møtte han på en av utenriksminister Jonas Gahr Støres livvakter, som var på vei nedover med våpen i hånd. Henden fikk da beskjed om å trekke seg unna.

Dratt i sikkerhet

Den rutinerte fotografen løp så tilbake til rommet og hentet skuddsikker vest, og tok seg ned i resepsjonen.

— Der så jeg Carsten ligge hardt skadd og i direkte skuddlinje fra et vindu. Jeg dro ham i sikkerhet bak en murvegg ved heisen, sier Henden til sin egen avis.

Henden er godt trent i førstehjelp og fikk hentet førstehjelpsutstyr på rommet for å hjelpe sin kollega. Tilbake hos Thomassen forsøkte han å stanse blødningene.

- Gjorde det vi kunne

  • Vi var flere journalister, også fra Aftenposten og TV 2, som jobbet med ham i lengre tid for å holde liv i ham, sier Henden til Dagbladet.

Les også: - Vi ga Carsten den hjelpen vi kunne

Aftenpostens journalist Tor Arne Andreassen beskriver det som videre hendte, slik i dagens avis:

”Først etterpå slo det meg at en attentatmann fremdeles kunne ha ligget på lur. Det var nesten ingen andre mennesker å se i det store hotellet. Hvor de andre var, ante vi ikke. Noen forsøkte å hjelpe en UD-mann i den andre enden av lobbyområdet på hotellet.

Vi gjorde det vi kunne for å hjelpe til med å redde Carsten Thomassen.”

Også Scanpix-fotograf Stian L. Solum var med på livredningsarbeidet.

«En kule som bommet på ham hadde gått inn i veggen like ved heisen, der vi forsøkte å holde Carsten i live, i det som føltes som en evighet av tid», skriver Andreassen.

38 år gammel

Mandag kveld døde Dagblad-journalisten på operasjonsbordet. Han ble 38 år gammel. Thomassen etterlater seg samboer og to barn.

Tilstanden for den skadde UD-ansatte ble av statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mandag kveld betegnet som alvorlig. UD hadde ingen nye opplysninger om tilstanden ved 1-tiden natt til tirsdag. - Kabul-angrepet vil sitte i hele livet

— Dette kommer til å sitte i hele livet, det er helt forferdelig, sier Stian Lysberg Solum til NTB.

Sammen med andre norske journalister og delegasjonen fra Utenriksdepartementet opplevde 24-åringen det voldsomme angrepet mot Serena Hotel i Kabul mandag kveld.

Stian Lysberg Solum var sammen med Thomassen da han ble skutt. Lenge så det ut til at han ville klare seg, men sent mandag kveld kom beskjeden om at han hadde mistet livet.

— Vi trodde ikke det var sant. Vi trodde han kom til å klare seg, men han var hardt såret, forklarer Solum.

— Jeg har pratet med veldig mange om det jeg opplevde. Jeg og Carsten var jo like ved hverandre da den første bomben gikk av. Jeg snudde meg mot ham og sa: Var det en bombe?

Etter en natt med lite søvn gledet han seg tirsdag mest av alt til å komme hjem til Norge og Namsos for å treffe igjen familien og kjæresten. Han skryter av oppfølgingen den norske delegasjonen fikk etter angrepet.

— Det norske støtten fra Forsvaret har vært helt enorm, sier han til NTB.

Minnemarkering

Mellom 20 og 30 personer deltok tirsdag i en følelsesladet markering i ISAFs base ved Kabul internasjonale flyplass nord i byen, hvor pressefolkene og UDs reisefølge ble brakt mandag kveld. Ved siden av utenriksministeren holdt også feltpresten en tale, mens det ble sunget to salmer.

— Det var en veldig fin markering, med mye sterke følelser, sier Aftenposten-journalist Tor Arne Andreassen.

Han forteller at det var vanskelig å sove etter mandagens dramatiske hendelser.

— Jeg har sovet, men ikke mye, sier Aftenposten-journalisten som mandag kveld rakk å formidle en sterk skildring av hendelsene.

Han sier ingen tenkte på muligheten for et så alvorlig angrep mot Serena Hotel, som er bygget omtrent som en festning.

— Ingen kunne vite at noe sånt kunne skje. Det går ikke an å si i ettertid at man angrer på at man reiste ned. Vi gikk ut fra at dette skulle være innenfor det som er akseptabelt sikkerhetsmessig, sier han.

Stortingets Presselosje arrangerer tirsdag ettermiddag en minnestund for Carsten Thomassen.

Stortingspresident Thorbjørn Jagland, Dagbladets sjefredaktør Anne Aasheim og statsminister Jens Stoltenberg vil tale på minnestunden.

I tillegg blir det arrangert en åpen minnestund i Trefoldighetskirken i Akersgata mellom klokken 12 og 17 tirsdag.

FN: — Støre var målet

Dagblad-journalist drept i Kabul

Journalister i sorg

Taliban: — Støre var ikke målet

Støre besøker skadede nordmenn i Afghanistan

Dramatisk angrep mot nordmenn i Kabul