FARSUND: — Katteaids er et dødelig virus som det ikke finnes noen kur mot.

— Det er en av de sykdommene vi frykter mest at skal få utarte seg til å bli en epidemi, sier leder av Dyrebeskyttelsen i Farsund, Haldis Quale.

Den siste tiden er det oppdaget flere tilfeller av den dødelige sykdommen blant tamme katter i Farsund. Nå oppfordrer Dyrebeskyttelsen folk til å kastrere kattene sine, før sykdommen når flere.

— Sykdommen smitter gjennom blod - når hannkatter slåss og biter hunnkattene i nakkeskinnet under parring. Derfor er kastrering og sterilisering den eneste måten å få bukt med problemet, sier Quale.

Sykdommen smitter dessuten fra katttemor til barn.

80 prosent rammet

Haldis Quale har tidligere arbeidet i Dyrebeskyttelsen i Bergen, hvor katteaidsen i løpet av kort tid utviklet seg til en epidemi.

— Vi regner med at 80 prosent av alle ukastrerte hannkatter i Bergen har, eller vil få, sykdommen. Nå kan det samme skje på Sørlandet, sier hun.

Og understreker at sykdommen ikke kan smitte til mennesker eller andre dyr, men at den er fryktelig smertefull for kattene.

Minner om HIV

Viruset heter egentlig Felint Immunsvikt Virus (FIV), som minner om menneskets HIV.

— Katteaids utarter seg som en virussykdom. Det kan være vanskelig å oppdage smitten hos katter som til daglig får godt stell. Men vær på utkikk etter symptomer som rennende nese og øyne, sår som ikke vil leges og infeksjoner som aldri går over.

— Det som oftest avslører sykdommen er en tannkjøttbetennelse som ikke vil leges, sier Quale.

Smertefull skjebne

Sykdommen bryter ned immunforsvaret. De syke kattene dør gjerne av lungebetennelse eller av små sår som utvikler seg til enorme krater i kattekroppen. Disse kattene lider en pinefull død.

Nå råder Dyrebeskyttelsen katteeiere til å ta med sine ikke-kastrerte kjæledyr til dyrlegen. Her kan en enkel blodprøve vise om dyret bærer smitten.

— Dersom katten har viruset må den enten holdes innendørs eller avlives. Det er trist, men det er det eneste som nytter, sier Quale.

— Ellers står vi snart overfor et kjempeproblem.

- Svært alvorlig Veterinær Sissel Storm hos Doktor Dyregod i Farsund har oppdaget tre tilfeller av katteaids de siste månedene.

— Så vidt jeg vet har viruset aldri tidligere blitt påvist her nede. Tre tilfeller på så kort tid er absolutt alarmerende, sier Storm.

Kattene som har testet positivt har allerede blitt syke av viruset. Veterinæren ble mistenksom da plagsomme infeksjoner ikke ble bedre med antibiotikabehandling.

— To av kattene måtte vi avlive, og det samme blir nok skjebnen for tredjemann. Mitt råd til katteeiere er å teste dyrene sine før det er for seint. Dersom de er friske, kan kastrering redde dem fra sykdommen. Dersom de er syke, kan de holdes inne og dermed unngå å smitte flere, sier Sissel Storm.