Regjeringens kommunereform skal gi færre og sterkere kommuner.

— Dette er fantastisk positive resultater. Med unntak av Iveland er det markant flertall i samtlige kommuner. Det er godt nytt og bekrefter at innbyggerne ser at kommunereformen er nødvendig og riktig, uttaler kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til Fædrelandsvennen.

Totalt svarer 62 prosent av de spurte i meningsmålingen at de er positive til sammenslåing med én eller flere kommuner, mens bare 23 prosent er negative.

Les også:

— Ingen absolutt grense

Det er også flertall for storkommune, men det skyldes kristiansandernes klare holdning. I alle de seks andre kommunene er det flest negative røster.

— Det er som ventet, vi ser mange steder at det er skepsis i kommuner rundt byene. Regjeringen tar ikke stilling til beste løsning for Sørlandet, det må diskuteres lokalt. Hvis kommunene blir enige om at man bør slå seg sammen med Kristiansand, betyr det at lokalpolitikerne må vise lederskap og synliggjøre hvordan dette sikrer innbyggerne i alle lokalsamfunn bedre tjenester, og at det er til beste for Sørlandet, sier statsråd Sanner.Ekspertutvalget for kommunereformen, nedsatt av Sanner for ett år siden, leverte sin sluttrapport før jul. De anbefaler å kutte antall kommuner fra 428 til rundt 100, med minst 15.000- 20.000 innbyggere.

Rundt påske skal regjeringen så fortelle kommunene hvilke oppgaver de vil bli pålagt i fremtiden.

- Vil dere sette en grense ved 15.000 innbyggere?

— Vi har vært veldig tydelige på at vi ikke setter noen absolutt grense. Vi lever i et land med så mangfoldig geografi at en debatt om tall fort sporer av, svarer statsråden.

Les også:

— Mer krevende å være kommune

Likevel finner han ekspertgruppens råd velbegrunnet, siden tjenestetilbudet blir stadig mer spesialisert og krever sterkere fagmiljøer. Større kommuner kan ta seg av oppgavene selv, i stedet for å ty til interkommunalt samarbeid.

Jeg mener sammenslåing er beste middel mot sentralisering.

— Allerede på slutten av 50-tallet mente Stortinget at kommuner burde ha minimum 5000- 10.000 innbyggere, og kommunene har fått vesentlig flere oppgaver siden den gang. Vi vet vi blir flere, og det blir flere av de eldste eldre. Det blir mer krevende å være kommune, det betyr at en reform er nødvendig, mener Sanner.

- Er det berettiget når Kristiansands ordfører frykter å tape posisjon som femte størst - og dermed storbymidler?

— Én ting er bevilgninger fra staten, viktigere er det å legge til rette for et tyngdepunkt på Sørlandet, som kan være positivt for investeringer og arbeidsplasser. Vi vet at flere flytter nærmere byen, svarer han.

Knutepunkt Sørlandet, det vil si Kristiansand, Søgne, Songdalen, Vennesla, Iveland, Birkenes og Lillesand, har startet utredning av sammenslåing mellom noen eller alle kommuner.

Les også:

— Beste middel mot sentralisering

- Mange ute i kommunene frykter sentralisering av jobber og tilbud?

— Jeg mener sammenslåing er beste middel mot sentralisering. De siste åtte årene er det lagt ned én grunnskole hver åttende dag, så sentralisering har du hatt også mens Senterpartiet satt i regjering og tviholdt på kommunestrukturen. Erfaringer viser at du får opprettholdt et godt tjenestetilbud der folk bor. Men for å få til vellykket sammenslåing, må politikerne sette seg ned og bli enige om hvordan vi sikrer et godt tilbud der folk bor. Hvis du går inn og tenker hvem som skal slukes av hvem, mislykkes du. Folk er oppatt av barnehager, skoler og sykehjem i sitt lokalmiljø, fremholder statsråden.

Dersom to og to kommuner går sammen blir det en enkel prosess med lokale vedtak allerede til høsten og effektuering fra 2018. Hvis alle sju slår seg sammen, eller ved alternativer der kommuner bytter fylke, må saken innom Stortinget. Da er det frist til våren 2016, med effekt fra 2020. Per 1. oktober 2014 var det til sammen 135.586 innbyggere i knutepunktkommunene.