I Fædrelandsvennen 10. september skriver Stein Inge Dahn, fylkeskandidat for Venstre i Vest-Agder at jeg var «skeptisk» til at «Norge skulle påta seg samme forpliktelser som EU til kutt i klimagassutslippene frem mot 2030.». Dette er helt feil. Jeg var overhodet ikke skeptisk, men vi ventet med å komme med vårt utslippsmål til vi hadde utredet saken ferdig. I februar i år offentliggjorde vi at vi har samme mål som EU, nemlig 40 prosents kutt innen 2030. Dette skal vi gjennomføre i samarbeid med EU, noe Venstre også sluttet seg til. Alle utslippsreduksjonene for å nå 2030-målet vil gjennomføres i Norge og EU. Slik er vi med på det grønne skiftet i Europa.

Fossile brensler

Dahn skriver at utslippene i Sverige og Danmark har gått betydelig ned siden 1990. Det er riktig, og det er blant annet fordi Sverige og Danmark i1990 hadde en energisektor som var dominert av fossile brensler. De kunne gjøre mye gjennom omstilling til fornybar energi. Den muligheten har ikke Norge hatt — nesten 100% av vår elektrisitetsproduksjon er fornybar i utgangspunktet. Men Norges samlete innsats for utslippsreduksjoner ligger ikke noe tilbake for Sverige og Danmarks.

Alle land skal melde fra om sine utslippsmål i god tid før Paris-møtet. Vi nærmer oss nå at tre firedeles av verdens utslipp er dekket av konkrete mål. Vi ser at de samlede utslippskuttene ikke er ambisiøse nok, og vi må fortsette arbeidet også etter Paris for å få verdens land med på et krafttak for klimaet.

Berømme samarbeidspartiene

Dahn avslutter sitt innlegg med to konkrete spørsmål om lokale transportsaker i Vest-Agder. Disse to sakene har regjeringen ennå ikke tatt stilling til, og derfor kan jeg ikke gi noe konkret tilbakemelding på dette nå.

Jeg vil for øvrig berømme samarbeidspartienes konstruktive arbeid i utarbeidelsen av Norges klimamål. Alle krefter må bidra om målet skal nås, staten, næringslivet, kommunene. Som jeg skrev i min kronikk, ser vi mange positive tendenser, ikke minst hos mange bedrifter på Sørlandet. Fortsetter det slik, kan vi se lysere på framtiden.