Bygg står for om lag 40 prosent av Norges energiforbruk. Det meste går til oppvarming. Mye av varmen forsvinner fordi byggene ikke er godt nok isolert, eller fordi varmen lekker ut gjennom sprekker og utettheter.

De færreste ønsker å sitte i den kalde trekken ved et gammelt vindu. Det er ubehagelig og heller ikke god økonomi å fyre for kråka. Mer effektiv energibruk er et viktig miljøtiltak, som også vil komme forbrukerne til gode i form av reduserte utgifter til strøm og varme.

Med klimaforliket i 2012 vedtok Stortinget at energikravene til bygg skal skjerpes til «passivhusnivå» i 2015. Passivhus bruker passive tiltak, som god isolering og god tetting, for å sikre energieffektive bygg med godt inneklima.

De nye kravene gjør nye boliger og bygg omlag 20-25 prosent mer energieffektive enn med dagens regelverk, og kan spare om lag 1 TWh energi hvert år. Det er like mye energi som forbruket til alle husholdninger i Stavanger (50.000) hvert år.

Samtidig gjør vi også betydelige forenklinger i regelverket. Det blir mulig å bruke elektrisitet, for eksempel panelovner, til oppvarming i nye bygg. I tillegg åpner vi for noen flere unntak fra energikravene, for eksempel for små bygg og fritidsboliger under 70 kvadratmeter og for laftede boliger og hytter. Bygg som produserer egen elektrisitet, for eksempel ved bruk av solceller, får mer lempelige energikrav.