Det amerikanske punlrockbandet The Offspring gjorde suksess med singler som «Self Esteem» og «Pretty Fly (for a White Guy)». I løpet av året skal de spille inn ny plate.
Britiske Disclosure består av brødrene Guy og Howard Lawrence. Brødrene har hatt stor suksess med singlene "Latch" og "White Noise". Musikken beskrives som en blanding av post-dubstep, UK bass, elektro, house og pop. Foto: NTB Scanpix
Bastille er et engelsk band som ble etablert i 2010. Består av vokalist Dan Smith (på bildet), Kyle Simmons, Will Ferguarson og Chris Wood. Har hatt suksess med låter som "Pompeii", "Of the Nigh" og "Things We Lost in the Fire". Musikken beskrives som en blanding av rock, indiepop og synth. Foto: NTB Scanpix
Indierockbandet Imagine Dragons har siden 2012 hatt stor suksess i USA med hitlåter som "Radioactive" og "Demons". Består av Andrew Tolman, Brittany Tolman, Theresa Flaminio og Dave Lemke. Foto: NTB Scanpix
Britiske M.I.A (Mathangi "Maya" Arulpragasam) fikk stor suksess med sangen "Paper Planes" fra filmen "Slumdog Millionaire" fra 2008. Musikken hennes bærer preg av hip-hop, pop, funk og elektronika, mens tekstene ofte er politisk inspirerte. Foto: NTB Scanpix
Det amerikanske indiebandet Foster The People gav i 2011 ut albumet "Torches", der singelen "Pumped up Kicks" ble godt mottatt. I år kom deres andre plate "Supermodel". Foto: NTB Scanpix
17 år gamle Martin Garrix fra Nederland har blitt verdensberømt med hiten "Animals", og spås en lysende fremtid som DJ. Foto: NTB Scanpix

— Jeg synes Hove har et bredt og sammensatt program, men jeg savner de store overraskelsene - wow-effekten. Det er store navn, men det er ikke A-ligaen, sier Cecilie Asker, kulturkommentator i Aftenposten.

Hun mener at Hove har booket et veldig sikkert program, spesielt med tanke på M.I.A, The Offspring og Ellie Goulding.

— Men når man først skal satse på noe safe, kunne jeg tenkt meg noe enda større, som Outkast, Drake, Pharrell Williams eller Lorde.

- For kostbare

Fædrelandsvennens musikkanmelder Rune Slyngstad har det samme inntrykket:

— Hove har ikke booket de typiske headlinerne i år. Tidligere år har de hatt navn som Jay-Z, Kings of Leon og Muse som har trukket folk som ikke bor på campen. Men det er sånn det har blitt, de største artistene har blitt for kostbare for festivalene.Cecilie Asker er enig:

— De største artistene spiller ikke på festivaler. Justin Timberlake og Miley Cyrus kommer til Norge, men de gjør egne konserter.

Både Rune Slyngstad og Cecilie Asker skryter likevel av bookingen til Hove.

— Hove er flinke til å satse på norske, up and coming-artister. Aurora Aksnes, Andre Bratten og Store P er typiske navn som folk har merket seg, sier Cecilie Asker.

— Hove har booket flere spennende navn som foreløpig ikke er så kjente i Norge, men som er veldig store i England. Både Foals, Disclosure og London Grammar er veldig store der, sier Slyngstad.

Ung profil

Asbjørn Slettemark i NRK er ikke overrasket over bookingen til Hove.

— Det er relativt unge artister, med unntak av The Offspring og M.I.A, Jeg hadde kanskje sett for meg at det kom enda en mega-dj.- Treffer Hove målgruppen sin?

— Ja, det tror jeg. Det er en profil som er preget av yngre elektronika og rock. Sånn sett har de en egen greie som de byr på.

Slettemark tror ikke at Hove har noen store festivalkonkurrenter i Norge:

— Den største konkurransen er vel russ som bruker opp feriebudsjettet sitt i Kongeparken.

- Konkurrerer med Øya

Rune Slyngstad på sin side mener at Øyafestivalen og Hovefestivalen konkurrerer om å være de beste festivalene i Norge, mens Slottsfjell bygger seg opp til å bli en utfordrer.

— Men Øya er for et litt mer voksent publikum. Hove er for et yngre publikum som er like opptatt av festing og andre ting enn musikk når de er på festival.Cecilie Asker mener at profilen til Hove har endret seg over årene:

— Hove startet som en festival med en litt høyere gjennomsnittsalder, men har justert seg ned til en litt yngre gruppe. Det er en festival som har markert seg med et ungt publikum, der publikum drar for å feste for å få en festivalopplevelse.

- For store

Selv om han ikke fikk Pharrell til Hove, er bookingsjef Toffen Gunnufsen veldig fornøyd med årets program.

Soerlandsutvalget_7.jpg Foto: Torstein Øen

— Band som The Killers og Foo Fighters har blitt for store til å spille for Hove. Men vi skal huske at både Ellie Goulding og Imagine Dragons er artister som selger ut spektrum, og som i størrelse tilsvarer det The Killers var når de spilte på Hove, svarer Toffen Gunnufsen musikkekspertene som etterlyser større artister.- Vi prøvde å få tak i Arctic Monkeys og Pharrell, men de var ikke tilgjengelige i vår periode, sier han.

Selv om Gunnufsen ikke fikk tak i Pharrell, er han godt fornøyd med årets program:

— Jeg er veldig fornøyd med programmet som en helthet. Det speiler trendene i musikkbransjen, og jeg mener at det reflekterer ungdommens musikksmak.

— Vårt publikum har en snittalder på 20, og de artistene som er headlinere for dem, trenger ikke være headlinere for dem som er noen år eldre. For 20-åringene er band som for eksempel Bastille, Foster the People, Martin Garrix, Disclosure og Clean Bandit headlinere. Dette er et publikum som kan velge og vrake mellom hundrevis av artister på Spotify og Wimp. Vi må ha en booking som speiler nåtida og framtida. Vi kan ikke ha headlinere som reflekterer 90-tallet. Vi er kanskje den eneste festivalen som retter oss mot publikum i denne aldersgruppa, og det er jeg veldig stolt av.