Fengslene i hele Agder og Rogaland er pålagt å spare.

— Dette kan bety at man må redusere aktiviteten for de innsatte, for eksempel ved at man stenger verkstedene om sommeren. Det kan igjen føre til at de innsatte er mer innelåst, sier Gudmund Idsø, direktør for Kriminalomsorgen region sørvest.

Han sendte i vår ut brev der han ber fengslene spare (se fakta).

— Aktiviteter som de innsatte deltar i betyr svært mye for rehabiliteringen. Å begrense aktiviteten er ikke noe vi ønsker, men vi har noen rammer vi må holde oss innenfor.

Oppbevaring

Enhetsleder i Kristiansand fengsel, Harald Tønnesen, sier økonomien er «meget stram», men vil ikke gå inn på hvilke konkrete sparetiltak som kommer.

I april var vi på fengselsbesøk. Se videoen:

Ifølge tillitsvalgt ved Kristiansnd fengsel, Chris Myhre, har de i flere år hatt stram økonomi, og de merker konsekvensene: verkstedet har i sommer vært stengt i perioder, de har så å si sluttet å ta med innsatte ut (fremstilling) og de har ikke programmer som stressmestring og sinnemestring.

— Vår jobb skal være å gjøre de innsatte bedre rustet til å møte friheten. Men slik det fungerer i dag, blir det stadig mer at vi bare låser de innsatte inn og ut, sier Myhre som representerer Norsk fengsel og friomsorgsforbund (NFF) i Kristiansand.

Fengselet holder seg innenfor det loven krever av bemanning og ifølge regiondirektøren er sikkerheten ivaretatt.

— Men de innsatte skal tilbake til samfunnet og bli naboene våre. Da er det vår jobb å gjøre overgangen god og gjøre de bedre rustet til å dra tilbake i samfunnet. Men slik jeg ser det, driver vi nå bare med oppbevaring, ikke kriminalomsorg. Det er ikke måten å få ned soningskøen på, sier Myhre.

Kutter

Medlem i justiskomiteen, Kari Henriksen (Ap), mener kuttene er starten på en mer inhuman kriminalomsorg.

— Dette er et alvorlig brudd med tradisjonene som norsk kriminalomsorg er tuftet på. Den har hatt en målsetting om at den som har gjort en kriminell handling skal kunne reise seg og komme tilbake som en god samfunnsborger, og det er lovfestet at det skal skje nærmest mulig der den innsatte bor. Men det bryter den nye regjeringen med.

Justisministere Anders Anundsen (Frp) har svart at sikkerheten er ivaretatt, men Kari Henriksen er ikke enig.

— Det er ikke god kriminalomsorg å la folk sitte enda mer på cella. Dette dreier kriminalomsorgen i en inhuman retning. Og når de kutter i programmer for eksempel for voldsdømte, så må vi spørre oss om hva det betyr for sikkerheten til oss andre når de kommer ut, sier Henriksen som ikke har fått svar på hvor mange stillinger som forsvinner.

Nederland

Hun mener både regjeringspartiene og KrF må bære ansvaret. KrF var med på det generelle kuttet i kriminalomsorgen, i tillegg til at de støttet kjøp av soningsplasser i Nederland.

— KrF har gjort denne endringen mulig. Det synes jeg er både overraskende og skuffende. Regjeringen vi altså bruke 270 millioner i året på fengsel i Nederland, samtidig som vi kutter i Norge.

Tar sterkt avstand fra kritikken

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) reagerer på at Kari Henriksen gir dem og regjeringen ansvaret for problemene.

— Jeg tar sterkt avstand fra det. Det er ikke de 30 millionene som avgjør om fengslene driver med oppbevaring eller rehabilitering. De kuttene var et generelt kutt som ble lagt på alle departementer, sier Ropstad.

Han sier de er like opptatt av at rehabilitering som Arbeiderpartiet og at de tar utfordringene på alvor.

— Jeg kommer til å ta med meg det i budsjettprosessen.

— Dere blir kritisert for å bruke penger i Nederland i stedet?

— Vi hadde ikke fått det samme igjen for pengene om vi brukte de her. Dette er penger som går til å få ned soningskøene, og da trenger vi flere lukkede plasser som vi ikke har i Norge nå. Men vi trenger slike plasser, og derfor vil regjeringen og vi bygge fengsler i Agder.