Barnelege og forsker Mia Cathrine Myhre ved Oslo universitetssykehus fulgte i tre år opp 27 barn som ble innlagt på sykehus med hjerneblødning. For 17 av barna viste nærmere undersøkelser at skadene ble påført av foreldre eller av andre, melder NRK.

— De viktigste holdepunktene er der historien ikke stemmer med skadeomfanget - at man enten ikke har noen historie om skade eller man forteller om en banal skade som at barnet har trillet ned fra sofaen eller fra en seng, mens vi finner store hjerneskader, sier Myhre.

Drapsforsker Vibeke Ottesen ved Universitetet i Oslo sier at den internasjonale forskningen viser at noen grupper er mer sårbare enn andre.

— Når det gjelder denne typen vold som kan bli dødelig, er det som oftest unge foreldre eller steforeldre som står bak. Konteksten var egentlig å disiplinere barnet, og de er ofte utålmodig med det, sier hun.

I sitt forskningsmateriale har Ottesen funnet at det er svært få dommer i Norge der saken dreier seg om småbarn som er blitt utsatt for dødelig vold. (©NTB)