Våren 2015 aksjonerte politiet mot et nettverk som skal ha omsatt store mengder amfetamin i Sør-Norge de siste årene. 26 nordmenn og litauere ble siktet i saken. Flere av disse er nå dømt til lange fengselsstraffer.

Blant de pågrepne var det flere sørlendinger, blant annet en 38 år gammel mann fra Kristiansand. 38-åringen er nå dømt til fengsel i to år og tre måneder for kjøp og videresalg av 600 gram amfetamin.

I dommen fremgår det at kristiansanderen tilsto narkotika-omsetningen i tre politiavhør og et fengslingsmøte. Da han forklarte seg for Aust-Agder tingrett trakk 38-åringen tilståelsene. Han hevdet da at han fortalte politiet det de ønsket å høre for å slippe ut fra varetekt.

Avlyttet garasje i ett år

Retten festet ingen lit til den nye forklaringen og mener at 38-åringen nå forsøker å beskytte 41-åringen fra Grimstad som er utpekt som hovedmannen i Agder-deler av nettverket. 41-åringen, som nylig sto tiltalt i Aust-Agder tingrett, har ifølge politiet solgt amfetamin for 1,8 millioner kroner til flere underdistributører.

Grunnlaget for anklagene mot 41-åringen er blant annet samtaler i 41-åringens garasje som ble avlyttet av politiet. Grimstad-mannen nekter straffskyld og avviser at samtalene handler om kjøp og salg av narkotika. I dommen mot 38-åringen har retten imidlertid kommet fram til at han og 41-åringen snakket om kvaliteten på narkotika, pris og mengder.

Skal ha ført regnskap

Retten har også lagt vekt på at 38-åringens navn er oppført i et regnskap som ble funnet hjemme hos 41-åringen. 38-åringen og 41-åringen hevder at det noterte beløpet på 14.000 kroner dreier seg om en firehjuling 38-åringen kjøpte av 41-åringen, men retten mener det dreier seg om penger 38-åringen skylder for kjøp av narkotika.

Seks måneder av straffen mot 38-åringen ble gjort betinget. Retten har vurdert samfunnsstraff, men mener 38-åringens endrede forklaring gjør at grunnlaget for en slik straff ikke er til stede.

«Slik retten ser det viser dette at tiltalte ikke har tatt tilstrekkelig avstand fra sin kriminelle fortid», heter det i dommen.