I et eget obs-varsel for Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark melder Meteorologisk institutt at kraftig vind, snø og snøfokk gi vanskelige kjøreforhold i fjellet torsdag.

Vinden kan komme opp i sørlig liten storm utsatte steder.

Klokka 18 melder Statens vegvesen at det er delvis redusert sikt på strekningen Hovden-Haukeli. Klokka 18 var det én minusgrad, frisk bris og snø.

Endrede kjøreforhold

Trafikkoperatør Arne Kleiv i Vegtrafikksentralen kan fortelle at det ventes å blåse opp rundt middagstider.

— Vi har sett varslene, og vi venter vindøkning og nedbør, og endrede kjøreforhold i fjellet. Det kan bli kolonnekjøring, og i verste fall stengte veier.

Når Kleiv sjekker varslene, ser han at det fra rundt klokka 11 er ventet å blåse opp på Sørlandet.

— Det er i 11–12 -tida det blir en forandring i forholdene. På Hardangervidda er det allerede kolonnekjøring, og der kan veien stenges på kort varsel.

Sjekk Statens vegvesens oppdateringer for farbarheten til veiene i fjellet her.

— I Sirdalsheiene er det allerede frisk bris og opp mot liten kuling, og det øker til kuling i 11-tida. Det samme gjelder for Hovden og Haukeli, sier han.

Mye nedbør

- Hva med veien opp og ned til fjellet?

— Det kan bli endrede kjøreforhold også i lavere strøk. Det meldes nedbør hele veien her, sier han.

— Det er bare å vente til at vedlikeholdsmannskapene på veien melder eventuelle tiltak ved behov.

— Hva bør bilister tenke på i dag?- Skal du over fjellet bør du ha med tepper, drikke og litt mat. Og godt med drivstoff. De må belage seg på at det kan bli litt venting.

Lavtrykk på vei

Fra StormGeo i Bergen forklares det at det er et kraftig lavtrykk over Island som er på vei, som skapte kraftig vind i Sør-Norge allerede torsdag formiddag.

— Fronten kommer inn utover dagen. Det blir sterk sørlig vind, med stiv kuling i Agder. I fjellet øker vinden utover dagen, og det kan bli sterk kulig og storm på utsatte steder, sier meteorolog Ina Wollertsen.

— Kombinert med vinden skaper også nedbøren vanskelige forhold, med dårlig sikt i fjellet. Det blir rundt 20-40 mm nedbør i løpet av et døgn. Det er nok til å skape problemer, sier hun.

Wollertsen sier at fredag blir en lysere dag, men helga blir grå.

— Fredag får vi opphold og perioder med sol, mens helga får mer regn og vind, med stiv kuling langs kysten.

Mild vinter

Og synes du har følelsen av at våren kom tidlig i år, så har du helt rett.

Hittil i februar har snittet på temperaturen vært rundt 3 grader over normalen, og det milde været fortsetter en stund til, melder meteorologene på Twitter.