— Vi regner med at det meste av kravet blir dekket. Vi har en fordring på 8,5 millioner utestående, sier Bjørnarå til Fædrelandsvennen.

Bjørnarå var en av eierne i bemanningsbyrået Personal Partner AS. Selskapet, som hovedsakelig har drevet med utleie av arbeidskraft til bygg- og anleggsbransjen, hadde hovedkontor i Kristiansand og avdelinger i Trondheim og Porsgrunn. 13. februar slo selskapet seg selv konkurs. Mandag var det skiftesamling i Kristiansand tingrett.

— Årsaken til konkursen er at selskapet har hatt for høye kostnader i forhold til inntjeningen, sier bobestyrer Kai Knudsen.

Bestrider fordringer

Knudsens foreløpig innberetning bekrefter at det foreligger utestående fordringer, men deler av beløpene er bestridt.

Like før konkursen byttet selskapet navn fra Personal Partner til PP Consultants. Samtidig etablerte eierne et nytt selskap som også har fått navnet Personal Partner, med Torgeir Bjørnarå som administrerende direktør. Ifølge Bjørnarå er det nye selskapet i gang med driften og har hovedkontor i Mandal.

Det spesielle er at det er et avvik mellom årsberetningene og styrereferatene

Konkursen omfatter fire selskap, som ved konkursåpning het PP Consultants Holding, PP Consultants Sør, PP Consultants Midt og PP Consultants Øst. 37 kreditorer har levert krav på til sammen 11,1 millioner kroner. Det største enkeltkravet kommer fra Spareskillingsbanken, som krever 1,8 millioner kroner.

Krav fra 389 ansatte

Krav fra 389 ansatte kommer i tillegg. Mange er vikarer som har vært ansatt på kontrakter med varighet på rundt 14 dager eller en måned.

Krav fra ansatte blir dekket av statens lønnsgarantiordning. Staten kan etterpå kreve pengene tilbake fra konkursboet.

— Lønnskravet blir prioritert først. Deretter kommer skatt og merverdiavgift, sier Knudsen, som stiller seg tvilende til om alle kravene vil bli dekket.

I den videre bobehandlingen skal Knudsen blant annet undersøke om styret har overholdt handleplikten i aksjeloven. Den foreløpige innberetningen viser at hovedselskapet, PP Consultants Sør AS, ble stiftet med 30.000 kroner i egenkapital. I sitt første driftsår, 2013, hadde selskapet en omsetning på 58 millioner kroner og endte med et underskudd på 2 millioner kroner.

Vi ser fram til å komme til bunns i hva som har skjedd

Avvik i referater

«Egenkapitalen var således tapt allerede første driftsår, men ledelsen valgte likevel å fortsette driften i selskapet uten å tilføre kapital til selskapet», skriver Knudsen i innberetningen.

— Det spesielle er at det er et avvik mellom årsberetningene og styrereferatene. I årsberetningene er tonen gjennomgående positiv, men i referatene ser styret svært pessimistisk på utsiktene, sier Knudsen.

I et styrereferat fra 14. november 2014 betegnes situasjonen som kritisk, men i årsberetningen for 2013 heter det at styret forventer at tilførsel av kapital vil bedre egenkapitalsituasjonen i første halvdel av 2015. Styremedlem Torgeir Bjørnarå avviser at selskapet har gjort noe galt.

— Vi ser fram til å komme til bunns i hva som har skjedd. Bobehandlingen er nå helt i startfasen, så foreløpig har vi ikke helt oversikten, sier Bjørnarå.