WHISTLER: Marcus Hellner gikk inn til svensk gull i skiathlom lørdag. Petter Northug ødela staven i sluttfasen og ble ikke med i medaljekampen.

— På det tidspunktet jeg brakk staven hadde jeg full kontroll, sa Petter Northug via løpernes pressetalsmann Rolf Nereng.

Ifølge Northug var det Hellner som var årsaken til at han brakk staven, men han ville ikke legge noe skyld på ham. Hellner beskrev selv situasjonen som en «olyckshändelse».

Northug fikk en for kort stav og var sjanseløs da spurten dro seg til. Han gikk rett gjennom mixed sone uten å veksle ord med noen.

- Han er fryktelig skuffet og lei seg og har ingen mulighet til å uttrykke seg til mediene nå, sa sportssjef Åge Skinstad til NRK.

Dominerte

Svenskene dominerte rennet og avgjorde det med ren sykkeltaktikk. Johan Olsson gikk i brudd helt i begynnelsen av fristildelen og ledet på det meste med 25 sekunder mens hans landsmenn bremset feltet som best de kunne. Det var russiske Alexander Legkov som tok ansvar for opphentingen, og mot slutten av den siste runden ble Olsson innhentet.

Da øynet Northug gullsjansen i sin favorittøvelse, men rett før løperne skulle inn på langrennsstadion var han uheldig og ødela en stav. Han fikk en ny, men tapte noen sekunder og ble hektet av da Hellner kontret og fikk en avgjørende luke sammen med tre andre løpere.

Svensk jubel

Hellner var sterkest da de fire gjorde opp om medaljene. Han gikk jublende i mål til seier 2,1 sekund foran tyske Tobias Angerer. Johan Olsson fikk bronsemedaljen, mens Legkov ble sittende igjen med den sure fjerdeplassen.

På tribunen gledet kong Carl Gustaf seg over en stor svensk dag.

Northug ga helt opp da han ble hektet av, og han tuslet i mål på 11.-plass.

Martin Johnsrud Sundby ble nummer 18, Tord Asle Gjerdalen nummer 19 og Eldar Rønning nummer 36. De var alle langt bak tetstriden.