STAVANGER: I helgen er KrFs lokalpolitikere, stortingsgruppen og partiledelsen samlet i Stavanger for å meisle ut en ny strategi etter katastrofevalget i fjor – det dårligste siden krigen. Debatten i helgen avslører et parti som er svært uenig med seg selv om kursen videre. En kristenkonservativ fløy står mot en liberal fløy. Og midt imellom står de som mener at langtidsprogrammet som ble vedtatt i fjor, er utmerket, skriver Aftenposten.no.

Nå foreslår 2. nestleder Inger Lise Hansen dramatiske endringer i liberal retning – endringer som vil sende sjokkbølger inn i mange KrF-miljøer. Hennes uttalelser om Israel vil være drøy kost for kristenkonservative KrF-ere med et fundamentalistisk bibelsyn.

Hansen vil ha en kristendemokratisk modernisering av partiet. Hun mener et åpent og raust KrF vil senke terskelen for å stemme KrF, og at et nytt KrF har potensial for oppslutning på 10–15 prosent.

  • Den ensidige Israel-støtten må endres.

  • Forslaget om å flytte den norske ambassaden til det okkuperte Jerusalem må fjernes.

  • Nei til den israelske muren.

  • Tillitsvalgte trenger ikke lenger være bekjennende kristne.

  • De kan gjerne være homofile også, bare de deler det kristne verdigrunnlag.

  • Ja til homofilt ekteskap gjennom borgerlig vigsel.* Ja til EU.

  • Vinmonopol i hver kommune.

– Jeg tror vi må forandre oss for ikke å lide samme skjebne som Venstre, sier Inger Lise Hansen, vel vitende om at det vil vanke hard kritikk fra mange i dag – på siste dag av KrFs Lokalpolitikerkonferanse 2010. I fjor høst ble Hansen hudflettet av flere fylkesledere etter at hun gikk ut i mediene og krevde gjenreisning av «den rause og folkelige profilen fra 1990-tallet». Det ble oppfattet som kritikk av partileder Dagfinn Høybråten. Fylkestoppene ba sentralstyret refse henne.

– Det var et tegn på dårlig partikultur, som jeg håper ikke gjentar seg. Folk får heller argumentere mot meg, si at de er uenig med meg. Å be sentralstyret om å refse en nestleder, er uhørt og må ikke bli et reaksjonsmønster, sier hun.

Det var også etter dette utspillet at hun ikke fikk gjennomslag i partiet for å få en fulltidsstilling på partikontoret. Men hun sier hun ikke setter det i sammenheng med utspillet. Hansen har vært spesialrådgiver på Stortinget helt frem til årsskiftet, men ønsket da å få en friere stilling på partikontoret. Partisekretær Knut H. Jahr sier avslaget skyldes dårlig partiøkonomi. Hanssen jobber nå halv stilling på partikontoret, ved siden av historiestudier, skriver Aftenposten.no.

– Ble du skjøvet ut?

– Jeg legger ikke skjul på at jeg gjerne skulle ha jobbet 100 prosent med politikk, men jeg respekter de prioriteringene partiet har gjort.

– Er Dagfinn Høybråten den rette til å lede det nye KrF?

– Jeg tror at han kan være den rette til å ta nye grep og fornye partiet, fordi han har stor tyngde og respekt i organisasjonen.

– Er du en fremtidig lederkandidat?

– Jeg trives godt der jeg er i dag, og tenker ikke så mye på fremtiden.

De yngre og liberale i KrF ser på Inger Lise Hansen som et stort lederemne i fremtiden. Men de færreste peker på henne som ny partileder hvis Høybråten trekker seg – eller ikke får tillit – på landsmøtet neste år. Blant annet fordi hun ikke sitter på Stortinget.

De fleste i partiet peker på Knut Arild Hareide – hvis det blir et skifte i 2011. Hareide ønsket ikke å snakke med Aftenposten om temaet i helgen, men sier at KrF har «en utmerket partileder som er valgt frem til 2011».

Partileder Dagfinn Høybråten understreker at han er valgt frem til 2011, men ønsket for øvrig ikke å kommentere temaet overfor Aftenposten. Han ønsket heller ikke å kommentere nestleder Inger Lise Hansens forslag til endringer i partiets politikk.