KRISTIANSAND/CUZCO: Om lag 2000 turister er isolert i området rundt inkabyen Machu Picchu i Peru etter kraftig regnvær de siste dagene. Flom og jordras over toglinjer og veier gjør at turistene ikke kommer seg ut av området.

Ifølge Utenriksdepartementet (UD) skal tre av turistene være fra Norge. To søstre fra Kristiansand på 22 og 25 år, som reiste opp til Machu Picchu på dagstur søndag, er blant dem som nå håper å få hjelp av peruvianske myndigheter.

— Vi kan bekrefte at tre nordmenn befinner seg i Machu Picchu, men vi kan ikke si noe mer om evakueringen annet enn at peruvianske myndigheter jobber med det, sier pressevakt i UD, Kjetil Elsebutangen, til fvn.no.

Unntakstilstand

Myndighetene i Cuzco har erklært unntakstilstand i regionen, og helikoptere er satt inn for å frakte turister ut av området. Barn, syke og eldre over 70 år prioriteres først, og kristiansanderne frykter at de er langt bak i køen.

— I går kom det bare ett helikopter etter lang venting. Vi har ikke sett noen helikopter i dag, og vi får ingen informasjon fra verken politi, militæret eller den norske konsulen i Lima. Ingen vet noen ting. Slik det ser ut nå, blir vi ikke hentet de nærmeste dagene, skriver søstrene i en mail til fvn.no.

Fem omkommet

Ifølge BBC har 3000 mennesker fått ødelagt hjemmene sine. Fem mennesker skal ha omkommet i jordrasene, og flere hundre hektar avlinger er ødelagt av flommen.

Fire peruvianske militærhelikoptre og fire amerikanske helikoptre som vanligvis brukes til å kontrollere narkotikatrafikk og -produksjon, er nå tatt i bruk for å evakuere turistene. Også den lokale jernbanen Perurail har leid inn to helikoptre for å fly inn forsyninger, skriver Aftenposten.

— Med Guds hjelp og hvis været tillater det, håper vi å få ut 700 - 800 turister i løpet av onsdagen, sier turistminister Martin Perez, ifølge AP.

Ikke bagasje

Om lag 40 jordras har gått i området. Ett av rasene har ifølge BBC sperret toglinjen mellom Machu Picchu og byen Cuzco, hvor de norske kvinnene har all sin bagasje.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EVAKUERING: Myndighetene i Peru har satt i gang evakuering med helikopter for å få om lag 2000 turister ut av området. (Foto: Reuters / Scanpix)

Siden det hittil ikke har kommet inn forsyninger til byen, har restauranter skrudd opp prisene på mat. Det er også mangel på sengeplasser.

— Vi er snart tom for strøm på mobilene. Koffertene og mobilladerne ligger i Cuzco. Heldigvis hadde vi med oss noen kontanter til å kunne kjøpe mat og sove på et hostel, slik at vi slipper å sove på gaten, på togstasjonen eller på gulvet i kommunehuset som de fleste må siden innkvarteringer er fulle og de ikke har penger til noe annet. De som ikke har penger får små matporsjoner, skriver kristiansanderne.

- Ute av kontroll

En venninne av kvinnene snakket med dem på telefon mandag kveld. Hun opplyser at de etter forholdene har det bra.

— De er på ferie, og skulle på dagstur til Machu Picchu. Nå har de allerede vært der noen dager. Heldigvis fikk de tak i et hotellrom, forteller venninnen til fvn.no.

Til fvn.no skriver kvinnene at de vil komme seg til Cuzco så fort som mulig.

— Vi opplever situasjonen som ute av kontroll. Alle er forvirret og frustrerte. Det eneste vi vil er å komme oss vekk herfra, og at norske myndigheter kan hjelpe oss, sier de.

Machu Picchu er Perus viktigste turistattraksjon, og står på UNESCOs liste over verdensarven.