AUDNEDAL: Vi er alene på veien. Kilometerne suser av gårde gjennom skogen. Forbi late kuer, digre innsjøer og røde låver. På bygda i indre Agder er husene og menneskene få.

Bortsett fra en traktor som kjører forbi, eller en katt som vil ha oppmerksomhet, er det stille. Kjenner du roen som senker seg? Hvordan kan noen flytte herfra? Eller føler du på rastløsheten som brer om seg så fort plakatene ikke har et gatehjørne å henge på? Hvorfor vil folk bo her?

– På Konsmo har vi mye natur, flerbrukshall, skole, barnehage – vi har egentlig alt. Du kan ikke få det bedre, vil jeg si, sier Erik Egebø.

Egebø, som snart fyller 40 år, er snekker og driver sitt eget firma. Han kan fortelle at på Konsmo – hovedsenteret i Audnedal kommune – koster eneboligene fra 1,5-1,6 millioner og oppover. Det gjør de ikke i Kristiansand.

– Jeg var i Vågsbygd i fjor og byttet noen vinduer. Der nede bor de så tett i tett, og jeg skjønner ikke helt hvorfor de vil bo sånn. Så har de kanskje en bitte liten hageflekk …

– Det er praktisk når de skal slå gresset, da, sier Tor Erik Leland, en 31 år gammel bonde fra Byremo.

– Du skal se at nå skyter prisene i været her også, sier Harald Leland, snekkeren som også bor på Byremo, men ikke er i nær slekt med seks år eldre Tor Erik.

(Les mer under bildet)

BYGDEIDYLL: Vil noen dele innlandslivet med Erik Egebø (f.v.), Tor Erik Leland og Harald Leland? Foto: Jon Anders Skau. Foto: Jon Anders Skau

Tv på landet

Mandag kveld blir Erik, Tor Erik og Harald de ferskeste tilskuddene på lista «helt-vanlige-folk-som-har-vært-ganske-mye-på- tv-i-det-siste». Det er de fordi de meldte seg – på forespørsel fra ordføreren – og ble valgt ut til å være med på TVNorge-programmet «Gøy på landet». Programserien starter 22. august, og Audnedal er første kommune ut. I programmet besøker en busslast med drøyt 20 damer bosatt i Oslo 11 forskjellige bygder. På hvert sted møter de tre ungkarer, og hovedmålet er å returnere til Oslo med tom buss. Men målet er også at både jenter og tv-seere skal finne kjærligheten til Bygde-Norge.

– Det kan være bra. Fire timers reklametid for Audnedal. For hvem har egentlig hørt om Audnedal? sier Tor Erik.

Ifølge TVNorge er alle bygdene valgt ut fordi kommunen har et overskudd av mannfolk: «Kvinnfolka har rett og slett reist sin kos».

– Jeg kjenner meg ikke helt igjen. Av de jeg gikk i klasse med på barneskolen, så er faktisk de aller fleste i dag bosatt i kommunen. De fleste av disse har vært borte en periode i forbindelse med studier og jobb – men vender altså tilbake igjen, forteller Tor Erik.

Mellom hav og hei

Han støttes av ordføreren, Tønnes Seland, som spilte en sentral rolle da kommunen godkjente prosjektet og samlet sammen potensielle ungkarer.

– Vi er ingen fraflyttingskommune. Tvert imot har vi for få ledige hus. Derfor gir kommunen 100.000 kroner til alle under 35 år som bygger. Vi ble nok valgt fordi vi er en typisk innlandskommune, sier Seland.

På 13 år har innbyggertallet i Audnedal økt med rundt 10 prosent. I dag bor det 1670 personer i kommunen – målet er å komme over 2000 i 2020. – Vi trenger nye folk, nye impulser og friskt blod. Vi trenger folk som tenker annerledes. Med en sentral plassering midt mellom hav og hei satser vi på å være en attraktiv bokommune.

Ordføreren trekker blant annet fram jernbanestasjonen og de korte reiseavstandene til Flekkefjord, Kvinesdal, Farsund, Lyngdal, Mandal og Kristiansand.

(Les mer under bildet)

17. mai-feiring under tv-innspilling. Foto: TVNorge.

Fritt liv?

Fra kommunens andre bygdesenter, Byremo – som ligger en halvtimes kjøring nord for Konsmo – er avstandene til kystregionens kulturtilbud og arbeidsmarked noe lenger. Det er her, i Selandsdalen, gården til Tor Erik ligger.

– Jeg har indre Agders tåpeligste tomt. Når du først bor på landet, hvorfor skal du da bo midt i veien?

Den unge bonden som har vært både journalist i Lindesnes Avis og allergisk mot dyr, viser oss rundt på gården som har 18–20 melkekyr, pluss noen ungdyr. Inne på låven hilser vi på kalven «Gøy», som kom til verden da damene fra Oslo var på besøk her noen intensive maidager.

– Dessverre var det ikke noe høy her da de var her. Så det ble lite hopping i høyet!

Vi går forbi postkassestativet som rommer en rød og tre grønne bokser. Foruten de røde klistremerkene med Fædrelandsvennen-logoen, samt en med Nationen, er det få opplysninger om hvem de tilhører. Navnene er visstnok under lokket. Men ifølge Tor Erik hadde nok posten kommet fram uansett.

– Det er et fritt liv her oppe. På den annen side er det å være bonde på ingen måte fritt. Jeg jobber jo hver kveld. Samtidig er det luksus å bo her og ha ti meter arbeidsvei. Andre sitter jo gjerne ti timer i bilen hver uke bare for å komme seg på jobb.

En avslappende plass

Et par steinkast fra gården til Tor Erik bor Harald. Snekkeren på 25 år bor alene i et eget hus på gården til foreldrene. Han har ingen plan om å bli boende her resten av livet.

– Hvis jeg treffer ei dame som vil bo et annet sted, er det greit. Jeg har ikke spikret fremtiden.

Harald merker godt at mange damer på hans alder har forlatt bygda.

– Alle reiser jo. Mange vender tilbake først når de har fått barn og vil slå seg ned. Dette er en avslappende plass. Her er det stille og rolig, og det er sånn vi liker det her.

Det gjorde overgangen stor da han plutselig skulle stå i sentrum for en tv-produksjon.

– Når du bor i en kommune hvor det ikke skjer en dritt, og det plutselig kommer en busslast med damer – da blir det fort veldig mye. Det var første gang jeg ble filmet, for eksempel.

(Les mer under bildet)

Her kommer bussen med damene til bygda. Foto: TVNorge.

Veldig greie jenter

Tilbake på Konsmo, i det selvbygde huset til Erik Egebø, har vi samlet de tre ungkarene.

– Det var veldig greie jenter. Moro å være med på, men et slit. Du må gi ganske mye av deg selv, sier Erik.

Han hadde håpet de hadde hatt mer tid til å vise enda mer av hva kommunen har å tilby. Leland-ene er enige. Nå venter de alle spent på premieren.

– Det blir forferdelig å se seg selv på tv, men samtidig blir det jo gøy også, sier Harald.

Produksjonen av tv-serien har involvert mange i bygda. Og naturlig nok er det mange som er spente på hvordan Audnedal blir fremstilt – og ikke minst hvordan det har gått med kjærlighetslivet til de tre mannfolkene.

– Folk vil prate så mye på butikken, vet du. Pur nysgjerrighet, sier Harald.

Så gjenstår det bare å vente og se. Se hva som skjer med innbyggertall og damefangst. Naturlandskapet vi igjen kjører ut av vil det forhåpentligvis ikke skje noe stort med.