• Innrømmer Nordea-bedrageri på 90 millioner

  • Nordea-ansatt mistenkt for storsvindel

  • Antatt hovedmann i Nordea-svindelen pågrepet

Fem personer i alderen 33 til 50 år møter onsdag i Oslo tingrett tiltalt for å ha deltatt i en av norgeshistoriens største svindelsaker.

Ingen av de tiltalte har erkjent straffskyld i avhør hos politiet.

Kjenner uttakene

— Av de 89,2 millionene som ble tatt ut av Nordea-kontoen, er 26,8 millioner tilbakeført. Politiet har ikke avsluttet letingen etter pengene. Vi vet at pengene har gått til Dubai. Vi kjenner også de fleste uttakene. Men hvor pengene har havnet, eventuelt om de kan kreves tilbake, er ikke avklart ennå, sier statsadvokat Carl Graff Hartmann.

Hartmann er aktor i straffesaken mot de fem.

Falsk fullmakt

Den spektakulære svindelen startet da en nå 50 år gammel kvinne 20. juli i fjor troppet opp i Nordeas filial i Tvetenveien i Oslo. Hun utga seg for å være en av landets rikeste kvinner - Block-Watne arvingen Randi Nilsen.

Ved hjelp av en utro tjener i banken fikk hun utstedt en falsk fullmakt til en 35 år gammel nordmann som i mars i år ble dømt til fire år og ti måneders fengsel for sin medvirkning til svindelen.

De neste to ukene ble Randi Nilsens konto tappet for svimlende 89,2 millioner kroner ifølge tiltalen mot de fem.

"Soldat" tilsto

35-åringen klarte å registrere fem såkalte overføringsbestillinger fra Nilsens konto før det sjette forsøket på å overføre ytterligere 25,4 millioner kroner ble stanset.

Av dommen går det frem at 35-åringen mottok 380.000 kroner for sin innsats. Han fikk strafferabatt for å ha tilstått, men regnes ikke som sentral i det organiserte bedrageriet.

I dommen ble han utpekt som en "soldat" som har utført bedrageriet på oppdrag fra andre.

Mafiaparagraf

Den 50 år gamle kvinnen som utga seg for å være Randi Nilsen og den 33 år gamle norsk-pakistanske bankfunksjonæren som hjalp til med fullmakten regnes heller ikke som sentrale medlemmer i ligaen.

Det gjenspeiler seg i tiltalen der de, som de tre andre, er tiltalt for grovt bedrageri, men ikke etter straffelovens paragraf 60a, som går på deltakelse i "en organisert kriminell gruppe".

— For å kunne dømmes etter denne paragrafen må du ha vært med i en organisert gruppe på minst tre personer. Hvis du ikke vet at det er mer enn kanskje en person til med på bedrageriet, vet du heller ikke at du er med i en organisert kriminell gruppe, sier Hartmann.

Fem uker

Påtalemakten mener at det er to 36-åringer som har stått for planleggingen og tilretteleggingen av bedrageriet.

Den ene ble arrestert da han kom til Norge etter et lengre opphold i Dubai.

Ifølge tiltalen skal en 49 år gammel nordmann ha rekruttert kvinnen som utga seg for å være Randi Nilsen.

Det er satt av fem uker til rettssaken i Oslo tingrett.

Aktor har stevnet 27 vitner, mens forsvareren til en av de hovedtiltalte vil føre to vitner i samband med lån av bil og avlyttede telefonsamtaler.

Forsvarer Ola Petter Drevland ber også om at 16 avlyttede samtaler på norsk og albansk blir avspilt i retten.