Mens Kjell Magne Bondevik har besøkt Det hvite hus tre ganger, måtte Jens Stoltenberg vente i seks år på å bli invitert. Årsaken til at Stoltenberg har måttet vente så lenge, har med jevne mellomrom vært diskusjonstema. – Han snakket ikke sant om innholdet i samtalen med Bush. Dette ødela forholdet mellom de to totalt, sier en fremtredende amerikansk kilde til avisen.

Samtalen skjedde 15. september 2005. Daværende president George W. Bush ville ringe for å gratulere Stoltenberg med seieren i stortingsvalget tre dager før. Det er Stoltenbergs budskap i intervjuer med Aftenposten, VG og Dagbladet der han snakker om innholdet i telefonsamtalen, som fikk ledelsen i Washington til å bli rasende.

Stoltenberg fortalte til de norske avisene at han hadde sagt til Bush at Norge ville trekke ut de siste 15– 20 offiserene som Norge hadde stasjonert i Irak. Dette er noe amerikanerne «visste» ikke var sant, skriver Aftenposten. Både amerikanske og norske kilder bekrefter overfor avisen at amerikanerne reagerte sterkt, og at de gjorde dette klart overfor Norge.

Både Stoltenberg og Arbeiderpartiet svarte på sin side at dette standpunktet uansett burde være godt kjent, at det i valgkampen ble snakket om å avvikle det norske Irak-engasjementet. Ap hadde dessuten vært imot å forlenge de norske offiserenes tilstedeværelse i Irak, men uten at dette dempet reaksjonen i USA. (©NTB)