Fagdommere, rettsbetjenter, vigslere og andre som jobber i domstolene, skal ikke nektes å bære politisk eller religiøst betingede plagg, vedtok styret i Domstoladministrasjonen mandag. Vedtaket er det stikk motsatte av det forslaget som Domstoladministrasjonen (DA) sendte ut på høring i august i fjor. DA forklarer snuoperasjonen med innspillene som er kommet fram i høringen.

DA sier blant annet at dersom noen av partene i en rettsforhandling skulle ha problemer med bruk av slike plagg eller symboler i domstolene, så må saken løses under inhabilitetsbestemmelsene. Det vises også til gjeldende etiske prinsipper for dommeratferd om at «en dommer skal opptre slik at det ikke med rimelighet kan stilles spørsmål ved dommerens nøytralitet».

DA sendte ut forbud-forslaget på høring etter debatten om bruk av hijab i politiet i fjor. Den endte med at Justisdepartementet bestemte at politiets uniformsreglement ikke skulle endres for å tillate bruk av religiøse hodeplagg. Politidirektoratet hadde gått inn for å godta hijab som en del av uniformen.

I Domstoladministrasjonens uttalelse mandag, heter det at «spørsmål knyttet til religiøst og politisk betingede plagg og symboler må løses ved holdningsarbeid». Det heter også at «styret vil fremholde at dommere etter loven skal utøve sin dommergjerning på en måte som inngir tillit og respekt». (©NTB)