OSLO: — Han sier han ønsker å forklare overfor retten og de pårørende hvorfor han har gjort de handlinger han har gjort, sier advokat Tord Jordet til VG.

FORKLARING: En av Breiviks advokater, Tor Jordet, opplyser at Anders Behring Breivik vil gi en forklaring for handlingene sine under fengslingsmøtet. Foto: Scanpix. Foto: Scanpix

Jordet er ansatt i advokatfirmaet Lippestad og er med i Breiviks team av forsvarere.

— Han vil forklare at det var grusomme handlinger, som han hadde gruet seg til å gjøre, men som han følte var nødvendige, sier Jordet.

Det var han som fredag fortalte Breivik at han ville få møte under fengslingsmøtet i Oslo mandag.

— Han ble ganske overrasket og sa at dette hadde han ikke regnet med, siden han hadde fått avslag både i tingretten og lagmannsretten, forteller Jordet.

Spent på møte

Flere av de overlevende fra Utøya kommer også til å være på plass i Oslo tingrett, og den terrorsiktede 32-åringen er ifølge sin forsvarer spent på å møte dem ansikt til ansikt.

— Siktede sa at han er spent på hvordan det vil bli å møte pårørende og skadede. Dette blir en helt ny situasjon for ham. Han sier også at han er forberedt på at det kan komme tilrop fra salen og at noen kan prøve å angripe ham. Han er forberedt på alle scenarioer, sier Jordet.

Ifølge ham virker ikke Breivik plaget over å ha drept 77 mennesker.

— Det har han ikke sagt noe om, sier advokaten.

- Nytt overgrep

Ofrenes bistandsadvokater reagerer sterkt på Breiviks planer om å holde en forsvarstale under fengslingsmøtet.

— Det er på mange måter et nytt overgrep, men på et annet plan. Det vil såre og støte mange og gjøre saken verre for dem, sier bistandsadvokat John Arild Aasen.

Bistandsadvokat John Christian Elden er enig.

— Det virker bare som et spillmakeri. Det hadde vært bedre om han innså hvor mye djevelskap han har påført så mange familier, men det er vel for mye å tro, sier han til VG.