Dette er noe bokelskere kan se fram til i det nye året. En total oversikt er umulig å gi, men her er noen smakebiter, først fra krimmens verden:

De to siste årenes vinnere av Rivertonprisen, Chris Tvedt og Tom Egeland, kommer begge med nye bøker til våren. Unni Lindell kommer med en ny bok om Cato Isaksen og Hans Olav Lahlum kommer med tredje bind på to år om etterforskerparet K2 og Patricia.

Jan Erik Fjell kommer neste høst med den vanskelige andreboka. Fjell brakdebuterte med krimboka «Tysteren» i 2010, som han fikk Bokhandlerprisen for. «Tysteren» toppet en stund bestselgerlistene og er til nå solgt i cirka 90.000 eksemplarer. «Rovdyr» er den foreløpige arbeidstittelen på høstens bok. Leserne møter igjen Kripos-etterforskeren Anton Brekke.

Debuterer

Blant de første krimdebutantene som gis ut neste år er Marit Reiersgård, som 27. januar kommer med boka «Stolpesnø». Handlingen er lagt til hennes hjemsted Lier.

Debutant er også Ulrik Imtiaz Rolfsen, mannen bak TV-serien «Taxi». «Gass» heter boka som handler om korrupsjon i oljebransjen.

Eva Jolys thrillerdebuterer med «Liras øyne», som hun har skrevet sammen med Judith Perrignon. Boka kommer i februar og henter sitt tema fra finansverdenen.

Sterke nordiske krimnavn som Jussi-Adler Olsen, Camilla Läckberg, Lars Kepler og Arnaldur Indridason kommer også med ny krim på norsk neste år. Det gjør også islandske Yrsa Sigurdardóttir. «Jeg vet hvem du er» heter boka, som ble nominert til den nordiske krimprisen Glassnøkkelen. Boka skal også filmes av Sigurjón Sighvatsson.

Kjærlighet

Blant de første som gir ut ny bok i 2012 er den nye Grotten-beboeren Jon Fosse. Ikke dramatikk denne gang, men en ny roman. I slutten av januar kommer «Olavs draumar», som er en fri oppfølger av den vakre fortellingen «Andvake» fra 2007. — «Olavs draumar» er en lysende skildring av kjærligheten mellom to mennesker. En stor leseropplevelse, sier informasjonssjef Karin Helgøy i Samlaget.

Romanen «Roadmovie» handler om en oversetter i Samlaget, men gis ut av Aschehoug. Stephen Walton skriver om Bodvin Rovde som høyst motvillig tar på seg oppdraget med å oversette et manus for Samlaget. Ifølge Aschehoug tar Walton for seg norsk kulturliv i det som beskrives som en satirisk og morsom roman.

På selve kvinnedagen 8. mars slippes Håvard Rems diktsamling «30 40 50». Dette er Rems første rene diktsamling på 18 år. Boka tar for seg livet til en mann i tretti-, førti- og femtiårene. Schibsted forlag mener at dette er intet mindre enn «poesiens Knausgård».

— Diktene er selvutleverende, ærlige og direkte, sier informasjonssjef Anne Iversen i Schibsted.

Ingvar Ambjørnsen varsler at også han kommer med ny bok neste år. Det er en stund siden den ellers så produktive forfatteren har gledet sine fans med en ny tittel.

— Men det blir en roman i 2012, sier han i et juleintervju med Dagbladet.

Oversatt

Cecilia Samartin, som i høst gikk rett inn på førsteplass på boklisten med «La Peregrina», kommer neste høst med en ny roman på norsk.

Nye romaner av Bookerprisvinnerne Julian Barnes, Anne Enright og Alan Hollinghurst kommer også på norsk til våren. Det gjør også nye bøker av Monica Ali og Maggie O'Farrell, blant mange andre.

Piratforlaget gir ut danske Hanne-Vibeke Holsts nye roman «Unnskyldningen», som er et familiedrama over flere generasjoner. Holst er mest kjent for sin trilogi om kvinner og makt i Danmark etter årtusenskiftet som ble avsluttet med «Dronningofferet i 2008». Bøkene er også blitt en populær TV-serie. (©NTB)