MOSKVA: Umarov titulerer seg selv som «emiren av Kaukasus-emiratet» og leder et nettverk av islamistiske grupper i regionen.

I et filmklipp som onsdag kveld ble lagt ut på en islamistisk nettside sier Umarov at han personlig ga ordre om angrepene.

— Som dere alle vet, ble det 29. mars gjennomført to spesielle operasjoner for å ødelegge de vantro og sende en beskjed til FSB, sier Umarov i den fire og et halv minutter lange filmen.

- Ikke de siste

FSB er forkortelsen til den russiske sikkerhetstjenesten. Hovedkvarteret til FSB ligger bare meter unna der den første bomben smalt mandag.

39 mennesker ble drept i de to selvmordsaksjonene mot T-banen i Moskva, mens over 70 fortsatt ligger på sykehus.

— Begge disse operasjonene ble utført på min kommando, og de blir ikke de siste, sier Umarov.

Filmklippet ble kjent bare noen timer etter at en talsmann for Umarovs gruppe benektet at de hadde noe med angrepene i Moskva å gjøre.

I opptaket sier Umarov også at Moskva-angrepene var en hevn for «russiske inntrengeres massakre på de fattigste innbyggere i Tsjetsjenia og Ingusjetia» i grenselandsbyen Arshty den 11. februar i år.

Truet

Onsdag ble tolv mennesker drept i to bombeaksjoner i republikken Dagestan i Nord-Kaukasus. Det er ikke kjent om Umarov også sto bak disse aksjonene.

Umarov har tidligere tatt på seg ansvaret for angrepet på Nevskij-ekspressen mellom Moskva og St. Petersburg i november i fjor som kostet 28 mennesker livet. Senest i februar truet han med nye angrep mot russiske byer.