Ifølge Abbas har amerikanske myndigheter lovt at Israel vil forlenge det midlertidige forbudet mot bosetningsbygging på den okkuperte Vestbredden, dersom palestinerne går med på å møte Israels ledere til samtaler ansikt til ansikt. Men Abbas vil vite på forhånd hva slags framtidig palestinsk stat Israel er villig til å diskutere. Han ønsker også at amerikanerne spesifiserer lovnaden om at byggestansen i bosetningene kommer til å bli forlenget.

Det gjeldende midlertidige forbudet gjelder etter Israels beslutning ikke alle former for utbygging av landets bosetninger og skal etter planen opphøre i september.

Statsminister i Israel, Benjamin Netanyahu, har uttrykt uvilje til å forlenge byggestansen, etter press fra politiske grupper i og utenfor egen regjering som støtter bosetningspolitikken. Netanyahu har ikke gjort klart hva han kommer til å gjøre i bosetningsspørsmålet dersom fredssamtalene gjenopptas.

Abbas sa torsdag at beslutningen om de direkte samtalene skal gjenopptas avhenger av hva som skjer i de indirekte samtalene med USAs spesialutsending George Mitchell i de neste sju dagene. (©NTB)