EGYPT: Den egyptiske forsvarssjefen, general Abdel Fattah al-Sisi, kunngjorde i en TV-tale til det egyptiske folk onsdag kveld at president Mohamed Mursi er avsatt.

I talen sa Sisi at hæren i flere måneder har oppfordret til nasjonal forsoning. Han sier videre at Mursi ikke har innfridd befolkningens krav, og at hæren er blitt enig med politikere og andre framtredende ledere om et såkalt politisk veikart.

Snarlig valg

Han tok til orde for snarlige valg av ny president og ny nasjonalforsamling. Det opprettes også en nasjonal forsoningskomité som skal omfatte ungdomsbevegelsene.

Forsvarssjefen holdt talen flankert av militære ledere, politiske opposisjonsledere og religiøse ledere.

Mursi selv omtaler det hele som et militærkupp, kommer det fram av Facebook-siden hans. En av hans rådgivere sier at presidentens budskap til alle egyptere er at de skal motstå militærkuppet, men at de skal gjøre det med fredelige midler, ikke vold, verken mot politi, soldater eller andre.

Jubel på Tahrir

Titusener av egyptere, både Mursis tilhengere og motstandere, befant seg onsdag kveld i sentrum av Kairo, både på Tahrirplassen og i andre områder av hovedstaden.

Da det ble klart at hæren hadde satt grunnloven til side, slapp folkemengden på Tahrirplassen jubelen løs, mens de sendte opp fyrverkeri og veivet med egyptiske flagg.

– Folket og hæren er som én hånd, ropte folk i kor på plassen, forteller et Reuters-vitne på stedet.

Onsdag kveld hadde Den egyptiske hæren utplassert store panserstyrker i hovedstaden Kairo. Hæren satt også opp piggtrådsperringer rundt militærgarnisonen der president Mohamed Mursi befinner seg, sa øyenvitner til nyhetsbyrået Reuters.

Egypts sikkerhetsstyrker innførte onsdag kveld reiseforbud for Mursi og andre islamistiske toppledere.

Flere onder

At militæret overtar makten, er ikke nok til å løse landets problemer, tror Midtøsten-forsker Jacob Høigilt ved Forskningsstiftelsen Fafo.

– Hæren har en høy stjerne, men samtidig gjorde den ikke så mye positivt i løpet av det året den satt med makten. President Mohamed Mursi har heller ikke levert og har tapt mye oppslutning. Jeg tror egypterne føler de må velge mellom flere onder, sier Høigilt til NTB.

Han understreker at Mursi ble valgt til president og har mange bak seg. Mursi har antydet at han kan komme til å dø i sitt forsvar for demokratiet, men det vil neppe skje, mener Høigilt.

– Det muslimske brorskap er en sivil organisasjon, og det er vanskelig å se for seg syriske tilstander i Egypt, sier han.

Grep inn

Militæret varslet mandag at de ville gripe inn hvis Mursi ikke hadde greid å løse den politiske krisen innen 48 timer. Onsdag klokka 16.30 gikk fristen ut. Den første timen kom det ingen meldinger fra verken militæret eller Mursis allierte, men deretter begynte meldingene om kuppet å strømme inn fra ulike kilder.

Like før hadde Mursi tilbudt seg å danne en samlingsregjering som en løsning på krisen, men verken hæren eller opposisjonen reagerte på utspillet.

Tidligere onsdag avslo Mursi og det islamistiske regjeringspartiet en invitasjon til å delta på et møte med den militære ledelsen, samtidig som det ble meldt at opposisjonens forhandler Mohamed ElBaradei satt i møte med forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi, som også er forsvarsminister.