Slik får du bedre tastatur, smartere søk og barnesikring. Smarttelefonene byr på mange muligheter.

— Bruk litt tid til å gå gjennom telefonenes innstillingsmenyer og se om det er noen lure innstillinger der, og sjekk ut hvilke apper som følger med og hva de gjør, anbefaler fagredaktør Kurt Lekanger i teknologinettstedet Tek.no.

Han tror det er stor forskjell på i hvilken grad man utnytter alle mulighetene i telefonene, og ser at veldig mange kun bruker noen få funksjoner, bare en eller to apper, og ikke er klar over alle mulighetene som finnes.

- Kan få et stort «ressursskille»

— Med de enorme mulighetene som eksisterer og kommer fremover, vil vi muligens bli vitne til et stort «ressursskille» mellom de som mestrer både det teknologiske og kan navigere i det enorme mulighetsrommet som smartmobilen blir en døråpner for, og de som ikke gjør det, sier forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Dag Slettemås.

Har du aldri åpnet bruksanvisningen eller tatt deg bryet med å utforske innstillingsmenyene, sjekk mobilekspertenes tips:

Kurt Lekanger, fagredaktør Tek.no

Søk smartere: Bruk søkefunksjonen for å finne apper og annet på telefonen, i stedet for å lete rundt. På Android-telefoner bruker du Google-søkefeltet og Iphones søkefunksjon Spotlight aktiverer du ved å trekke fingeren nedover på skjermen.

swiftkey-3Rxk1dIL5D.jpg Foto: Google

Bedre tastatur: Har du en Android-telefon og er misfornøyd med skjermtastaturet, bør du prøver Swiftkey. Dette tastaturet er bedre enn de aller fleste som følger med, det er ekstremt bra på å lære seg din skrivestil og forutse hvilke ord du har tenkt å skrive, og du kan også skrive uten at du behøver å løfte fingeren fra skjermen. Les mer. Finn igjen mobilen: Skru på funksjonen for å finne igjen mobilen din hvis den blir borte. Apple har Find my Iphone-funksjonen, som du skrur på under innstillinger, mens Android-mobiler har «Android Device Manager». Begge funksjonene lar deg se på et kart på nettbrettet, eller datamaskinen din hvor mobilen din befinner seg, og skulle telefonen bli stjålet kan du fjernslette alt innholdet på telefonen så uvedkommende ikke får tilgang til det. Les mer.

Marius Valle, mobiljournalist Tu.no

Angre app-kjøp: I App Store finner du valg for kansellering av kjøp under «rapporter et problem», mens du i Google Play kan kreve å få pengene tilbake på appens side. Apple opererer med 14 dagers angrefrist, mens Google opererer med to timer. Les mer.

Mobilen som fjernkontroll: Mange Android-telefoner har en infrarød lysdiode som gjør det mulig å styre TV og annet utstyr. Krever at telefonen kan lese IR-signalene og visse tilfeller at du laster ned en egen app. Les mer.

afp000826958-Hz0MtgnKSr.jpg Foto: Geir Amundsen

Barnesikring: Om du vil låne vekk mobilen til minstemann lar Iphone deg låse skjermen og tastene ved å ta i bruk funksjonen «begrenset tilgang». Når funksjonen er aktivert kan du trykke tre ganger på hjemtasten for å låse skjerm og taster. På Android er det egne apper som gjelder. Les mer. Følg oss på Twitter:@GeirAmundsenog @RIKSdigital

LES OGSÅ:

Send talemeldinger med mobilen

Snarveien til lynkjappe tekstmeldinger