— Folk på ferie er generelt flinke til å hilse på hverandre og jenke seg etter naboene, sier Knut Renneflott som driver Åros feriesenter i Søgne.

Men i det tette miljøet på en campingplass er det noen potensielle problemer som melder seg. Nedenfor følger et knippe råd til hvordan du ikke bør oppføre deg når du sjekker inn som gjest på en av Norges ca. 800 små og store campingplasser.

Dårlig skikk på campingferie:

Feste og bråke etter klokken 23 om kvelden.

Camping-Norges regel nummer 1: — Det viktigste hos oss er at det er ro til klokken 11 om kvelden og at man ikke sjenerer andre etter det, sier Renneflott.

Campingplassene forlanger stillhet mellom klokken 23.00 og 07.00. Det betyr at gjestene ikke får å spille støyende musikk, prate høyt eller ha festligheter.

— Om folk sitter ute og tar seg et glass vin og prater litt lavmælt så gjør ikke det noe. Men folk skal ha mulighet til å sove hvis de vil, Kaja Funder Idstad, daglig leder ved Fagernes Camping.

Slippe bikkja løs.

Hold hunden i kort bånd og plukk opp møkka etter den, lyder beskjeden fra campingplassene

— Mange campingplasser stiller krav til hundeiere, sier Jan-Henrik Larsen, avdelingsleder for camping i NHO Reiseliv.

Han påpeker at hundeeier har et ansvar: Selv om campingplassen tillater firbente betyr det ikke at hunden kan løpe rundt og være til sjenanse for andre gjester. Blant dine midlertidige naboer kan det finnes mennesker med både hundefrykt og allergier.

Flere og flere yngre velger bobil i ferien

Parkere vogn eller bobil der du selv har lyst.

De fleste campingplasser har klart oppmerkede plasser for telt, vogner og bobiler. På grunn av brannsikkerheten skal det være minst tre meter avstand til naboen.

— Det viktigste er at du følger anvisningene for plassering av vogn og bobil. Når det gjelder brannsikkerhet er det viktig å holde den avstand man blir bedt om å ha, sier Larsen.

La oppvask og matrester bli stående.

Felleskjøkkenet er til nettopp for at flere gjester skal kunne dele på bruken av det. Når det gjelder renhold, er kjøkkenet den største utfordringen for mange, ifølge Jan-Henrik Larsen.

Å la være å vaske opp, la matrester bli stående eller gi blaffen i å kaste søppel er fy når du er benytter campingplassens kjøkken.

— Det er mye triveligere for alle hvis alle ordner opp etter seg selv, sier Kaja Funder Idstad ved Fagernes Camping.

Legge igjen søppel.

— Du skal ikke forvente at noen kommer etter deg og rydder, påpeker Jan-Henrik Larsen.

I praksis betyr det at ditt eget søppel skal kastes på dertil egnede steder før du reiser. Tar du en dusj i fellesanlegget er det ufint å legge igjen tomme sjampoflasker eller utslitte barberblader. Toalettbørstene er til for å brukes.

La barna spille ball mellom teltene.

«Noen typer spill og lek mellom telt, vogner og bobiler kan være farlig og sjenerende», heter det i ordensreglene for norske campingplasser. Lek er gøy for den som er med, men Larsen påpeker at aktivitetene ikke må sjenere andre gjester. Han oppfordrer til å bruke lekeplasser og andre tilrettelagte områder.

Og som Kaja Funder Idstad på Fagernes Camping sier: - Man bor nær hverandre på en campingplass.

Få de siste reisenyhetene på Facebook:

Aftenposten REISE,BT REISE,REISE-Adressa