Nå er det først og fremst den skandaliserte franskmannens etterfølger som skal velges som UEFA-president onsdag.

Likevel, kandidatene Aleksander Ceferin og Michael van Praag risikerer å havne fullstendig i skyggen av den gamle sjefen – mannen som ble utestengt fra all fotball i fire år for "en illojal utbetaling" fra Sepp Blatter og FIFA på 18 millioner kroner.

Med en slik dom hengende over seg er det umulig å forstå hvordan UEFA kan la Platini få sole seg i glansen på samlingen som skal peke ut en ny kurs.

Odd Inge Aas skriver om UEFA-valget.

Andrew Jennings, en av de sentrale journalistene i avsløringen av fotballkorrupsjon, mener ekspresidentens tilstedeværelse viser at UEFA er moralsk konkurs.FIFAs etiske komité beskriver godkjennelsen av talen som "en menneskelig gest". Platini må jo få lov til å ta farvel med kollegene han ledet fra 2007. Nåvel, mange vil hevde det er tvingende nødvendig at organisasjonen heller tar et oppgjør med mye av det som skjedde i hans regjeringstid.

For eksempel at UEFAs president var hovedmannen bak den europeiske støtten som sikret Qatar VM i 2022. Om franskmannen bruker anledningen til å gå til angrep på dem som har utestengt ham, kan farsen bli komplett.

BAKGRUNN:

NFFs mann

Opptakten til kongressen fører også til usikkerhet om UEFAs retning de neste årene. Slovenske Ceferin er den store favoritten til å vinne valget.

Juristen, som har ledet forbundet i hjemlandet siden 2011, har klart det diplomatiske kunststykket å samle støtte fra vesteuropeiske land som Tyskland, Frankrike og Italia, samtidig som han har ryggdekning fra Russland og deres mange venner i øst.

Styret i Norges Fotballforbund bestemte mandag kveld å støtte den inntil nylig ukjente presidentkandidaten. I vedtaket legges det vekt på at UEFA trenger reformer, åpenhet og fornyelse, ikke minst når det gjelder ledelse. De mindre nasjonenes innflytelse på beslutningene må også styrkes.

Slovenske Aleksander Ceferin får NFFs stemme. Foto: Reuters

Russisk innflytelse

Litt enkelt kan man si at kampen om makt i europeisk fotball står mellom store og små nasjoner, og mellom øst mot vest. Den mektigste skikkelsen i øst er Vitaly Mutko, Vladimir Putins mann.

Han sjonglerer rollene som idrettsminister i Kreml, president i det russiske fotballforbundet, styremedlem i FIFA og leder for arrangementskomiteen for 2018-VM.

Den såkalte McLaren-rapporten fra i sommer, om statsstøttet doping i russisk idrett, fastslo at kunnskapen om omfattende juks gikk helt til topps i russisk idrett. Det er derfor vanskelig å tro at Mutko ikke visste hva som foregikk.

I et intervju med nyhetsbyrået TASS i juni sa Ceferin at Russland som "det største landet i Europa ikke har nok innflytelse i UEFA". Uttalelsen kom dager etter at Mutko fra Moskva offentliggjorde støtte til Ceferin sammen med 12 andre land.

Mektige venner

Ceferins kritikere frykter også at han er for tett knyttet til Gianni Infantino. Den nyvalgte FIFA-presidenten sliter med å overbevise om at han virkelig er den reformatoren FIFA sårt trenger.

Josimar skrev i en mye omtalt artikkel at de nordiske forbundene er lovet både EM og en visepresident i UEFA for at de tidlig uttrykte sin støtte til Ceferin. Anklagene er avvist på det sterkeste.

I den samme artikkelen ble det også hevdet at NFFs tidligere generalsekretær, Kjetil Siem prøvde å få de nordiske landene til å stemme Ceferin kort tid før han ble ansatt som Infantinos rådgiver.

Siem avviser at han drev lobbyvirksomhet på vegne av FIFA-toppen, og sier at hans engasjement for å fremme Ceferin var et oppdrag fra tidligere NFF-president, Yngve Hallén.

Ceferin avvistetirsdag nok en gang at han er "i lommen" til mektige ledere:

— Den ene dagen er jeg Infantinos nikkedukke, den neste dagen er jeg Platinis. Den tredje dagen er jeg Russlands nikkedukke, den fjerde er jeg Italias. Det er åpenbart et problem for folk å tro at man kan være uavhengig.

NFF har bestemt seg:

Michael van Praag sliter med oppslutningen før UEFA-valget.

Van Praags problem

Ceferin skal ha fenget nordisk interesse med sin stemme mot kampfiksing på Balkan, og med måten han ropte ut mot maktvakuumet som oppsto da Platini ble suspendert som president.

Det ble blant annet brukt av de store klubbene i Europa til å presse gjennom endringer i strukturen på pengemaskinen Champions League. Små land som Slovenia og Norge får nå en mye vanskeligere vei inn i turneringen.

Den nederlandske fotballpresidenten van Praag er levnet få sjanser i onsdagens valg. Som visepresident i UEFA sliter han med å fremstå som en fornyer. Hans rolle i komiteen som utarbeidet den nye europacupstrukturen gjør ham også mindre populær i de små landene.