Moss er en sovende kjempe i norsk fotball, og seriemesteren fra 1987 lever om dagen en forholdsvis beskjeden tilværelse i norsk annen divisjon.

Men søndag markerte de gule seg igjen, og med 15-0 og tangering av rekorden for største seier i norsk toppfotball er det nå mer en pølse i vaffel som gleder de fotballglade i Østfold-byen.

— Jeg har aldri opplevd 15-0, og har aldri vært med på tosifret seier i en seriekamp, sier Moss-trener Arne Erlandsen til aftenposten.no.

Han tok over Moss da klubben så fortapt ut med seks poeng etter 13 kamper midt i fjorårets sesong. En fabelaktig høst reddet dem, og i år har de plassert seg blant de tre beste.

— Vi ledet 7-0 til pause, og da er det vanskelig å opprettholde det samme nivået i annen omgang. Det er klarte spillerne, og det er jeg veldig fornøyd med, sier Arne Erlandsen.

Ville hatt 16

En som også lar seg imponere, er fotballeksikon og NRK-legende Arne Scheie.

— Det er et veldig uvanlig resultat på det nivået. Det er imponerende. Medkila går jo rett ned, det har vært klar lenge, men de har likevel klart seg relativt bra mot andre motstanderne, sier Scheie, som etter fjorårets gode høstsesong trodde Moss skulle kjempe om opprykket i år. Til det har imidlertid Follo vært for suverene.

Seieren er en tangering av divisjonsrekorden som Strindheim satt da de slo Salangen i 2004. — Da er det jo litt synd at vi ikke klarte ett mål til, og jeg vil nok irritere meg litt over at vi ikke fikk det siste. Vi hadde flere muligheter i annen omgang, sier Erlandsen.

Langt mellom kalassifrene

Scheie trekker frem Lyns 11-2-seier mot Viking da vi ber ham komme med kamper i divisjonene over som kan sammenlignes med resultatet i Moss.

— Jeg har ei bok her, så jeg skal bare sjekke meg selv, sier han og slår opp.

— Jeg har 11-2 til Lyn mot Viking, og så har Strømsgodset vunnet 10-1. Så har vi jo også Rosenoborgs 10-0 mot Brann.

- Hvor ofte får vi tosifret i norsk fotball?

— Det er veldig sjeldent når det er to lag fra samme nivå. I de første rundene i cupen ser vi det oftere, men da er det eliteserielag som møter lag fra lavere divisjoner.

Ikke bestemt seg

I Moss er det fortsatt uavklart om Erlandsen blir med som trener også neste sesong.

— I utgangspunktet så var planen å komme inn de siste 13 kampene i fjor, og få til noe som ikke var mulig. Det er jo det som er litt artig. De hadde seks poeng etter 13 kamper. Det var en kjempeutfordring å få det til. Da avsluttet vi sesongen på en veldig bra måte. I år ville vi forbedre det og være med i toppen. Det er for tidlig å si hva som skjer neste år.

Mot Medkila scoret Jorge Rodriguez og Daniel Guerrero fem mål hver. Jon André Fredriksen nettet to ganger, mens Markus Norheim Cham og Thomas Klaussen og Marcos Gondra Krug scoret ett hver.