Søndag kom avgjørelsen en hel idrettsverden har ventet på.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har valgt ikke å utestenge hele Russland fra OL.

Det er ikke en total utestengelse av Russland, slik mange forventet. Derimot stiller IOC en rekke krav russiske utøvere må møte for å kunne få delta i OL i Rio kommende måned.

Blant annet får ikke russiske utøvere som tidligere er blitt dopingtatt delta. IOC har bestemt at russiske utøvere må bevise at de er rene overfor sitt internasjonale særforbund

Julia Stepanova, en av varslerne som har bidratt til å avdekke det russiske dopingsystemet, skulle i utgangspunktet få delta i OL under nøytralt flagg. Men siden hun tidligere er tatt for doping, får hun likevel ikke være med etter søndagens IOC-avgjørelse. I stedet blir hun av IOC invitert til Rio som gjest.

Bakgrunn:

Heiberg: — I prinsippet en total utestengelse

IOC-avgjørelsen mottas med internasjonal skepsis. Mange mener at det er en feig avgjørelse, og at IOC dytter ansvaret over på de internasjonale særforbundene.

— IOC er rett og slett feige, skriver blant andre den idrettspolitiske bloggeren Andreas Selliaas på Twitter.

Verdens antidopingbyrå (WADA) har anbefalt en total utestengelse av Russland fra OL.

— Dette er en forspilt mulighet til å ta et standpunkt, sier tidligere WADA-sjef Dick Pound.

— Dette er skuffende. Her hadde IOC en historisk mulighet til å ta internasjonal idretts integritet og antidopingarbeidet på alvor, men den tok de ikke vare på. De burde ha sagt at et steg går grensen. I stedet skyver de ansvaret over til særforbundene, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, til NTB.

Det er ikke det norske IOC-styremedlemmet Gerhard Heiberg enig i. Han mener at IOC-avgjørelsen i praksis innebærer en total utestengelse av Russland.

— Jeg er meget fornøyd med den beslutningen vi har fattet. Jeg føler at den er riktig. Vi har nå sagt at vi utestenger samtlige utøvere med noen få unntak. De få som skal få være med må gjennom et trangt nåløye. I prinsippet et dette en total utestengelse, og det er nødvendig, sier Heiberg til Aftenposten.

- Men reaksjonene internasjonalt er at dette ikke er en total utestengelse?

— Jeg har sett at folk skriver det, men etter å ha vært i samtaler med IOC tolker jeg det hele annerledes. Mine samtaler har gått ut på følgende: I utgangspunktet utestenger vi alle. Jeg mener det er helt tydelig i den første setningen i pressemeldingen. I prinsippet har vi sagt at de ikke får delta, men igjen med visse unntak hvis man tilfredsstiller gitte kriterier, sier Heiberg.

- Vanskelig avgjørelse

Avgjørelsen kommer etter en rekke avsløringer om russisk doping de siste månedene. Mandag la verdens antidopingbyrå (WADA) frem en rapport, ledet av Richard McLaren, som beviste alvorlig og systematisk bruk av doping i forkant av deres eget vinter-OL på hjemmebane i Sotsji i 2014. Det er allerede klart at russiske friidrettsutøvere ikke får delta. Spørsmålet søndag var om utestengelsen også ville omfatte samtlige russiske utøvere.

IOC har måttet målt behovet for å straffe Russland opp mot behovet for rettferdighet for enkeltutøvere.

Med søndagens avgjørelse må russiske utøvere bevise sin uskyld og få disse bevisene vurdert. Dette må skje før OL-start om bare 12 dager.

— Det er en veldig ambisøs tidslinje, men vi hadde ikke noe valg, sier IOC-president Thomas Bach i en telefonkonferanse.

Under telefonkonferansen med journalister fra verden over fikk Bach en rekke kritiske spørsmål om at IOCs avgjørelse er altfor mild.

— Denne avgjørelsen vil nok ikke glede alle på begge sider av saken, sier Bach.

- Har du vært svak?

– Om dere leser avgjørelsen kan dere selv se hvor høyt vi har lagt listen for russiske utøvere,svarer IOC-presidenten.

- IOC har i dag måttet ta en veldig vanskelig avgjørelse, sier IOC-president Thomas Bach i en telefonkonferanse. Foto: Jean-Christophe Bach

Torsdag avviste Idrettens voldgiftsrett (CAS) anken til 68 russiske friidrettsutøvere som er blitt utestengt i kjølvannet av avsløringer om doping i russisk friidrett.

— Domstolen i Lausanne sa enstemmig at det er lov å utestenge en hel nasjon. Vi har sett at dette er akseptert som et prinsipp av et uavhengig organ, og da har vi sagt at dette følger vi opp, men med visse mulige unntak som gjennom deres historie kan bevise at han eller hun aldri har vært borti doping på noen måte. Det er et trangt nåløye å komme gjennom, sier Gerhard Heiberg.

- Kollektiv straff kan ikke aksepteres

Den siste uken har en rekke russiske topper bønnfalt IOC om ikke å utestenge hele Russland.

Den tidligere Sovjet-politikeren, Mikhail Gorbatsjov, har også kastet seg inn i dopingdebatten. Han har skrevet et åpent brev til IOC-president Thomas Bach, der han ber om at Russland må få delta i Rio-OL.

– For meg er kollektiv avstraffelse noe som ikke kan aksepteres, skriver Gorbatsjov.

– Jeg er bekymret og opprørt over at russisk utøvere kan bli utestengt fra OL, skriver Sovjet-statens siste leder, som ellers sjelden bryr seg om sportssaker.

— Jeg mener IOC bare bør fleske til. De kan ikke være redde for konsekvensene av rettssaker. De får heller sette en standard og ta noen utgifter i advokathonorarer. Hvis de nå sier «å nei, det kan bli så dyrt med rettssaker», så er de på lag med jukserne, sa TV 2-ekspert Johan Kaggestad til Aftenposten tidligere i uken.