Russland er utestengt fra OL i Rio, og i fremtiden skal de ikke sende utøvere om har vært dømt for doping til OL, selv om dommen er sonet ferdig. Den strenge straffen er godt mottatt i den norske leiren, men samtidig velger Norge altså selv å sende av gårde en dopingdømt utøver.

I 2010 testet nemlig Erik Tysse positivt for CERA, et tredjegenerasjons EPO-stoff. Han har hele tiden hevdet sin uskyld, og har kjempet hardt for å gjøre om på dommen – uten å lykkes. Han er nå tatt ut til OL i Rio, uten å ha klart det særnorske kravet. Det har vakt reaksjoner, og Dagbladets Esten O. Sæther kalte uttaket både feigt og skandaløst.

Han fått støtte i av Svein Arne Hansen, presidenten for Det Europeiske Friidrettsforbundet (EAA).

Dopingdommen til Erik Tysse fra 2010 skaper diskusjoner i Idretts-Norge. Flere mener at han ikke bør sendes til OL. Foto: NTB Scanpix

Hansen sier at det ikke handler om person, men at det prinsipielt er feil å ta ut utøvere som er dopingdømt. Han satt imidlertid selv som president i Norges Friidrettsforbund da Tysse i 2012 ble tatt ut til OL helt i siste liten. Kappgjengeren fikk en helt egen mulighet til å kvalifisere seg dagen etter at dopingdommen var ferdig sonet. Dette angrer Hansen på i dag.— I etterkant har jeg ingen problemer med å se at det jeg var med på den gang var feil, sier han til Dagbladet.

— Han har sonet sin straff

Tirsdag har det vært møte i idrettsforbundet, og de lander på at Tysse får dra til OL. Leder for friidrettsforbundet har fått med seg kritikken fra EAA, men sier at de må forholde seg til regelverket.

— Vi tar det til etterretning, men må forholde oss til Wada-koden og Cas-dommen fra 2012. IOC har i dag sendt ut en redegjørelse der de er tydelig på at det er dette som fortsatt gjelder, sier friidrettspresident Tore Hordnes.

Det betyr altså at utøvere som er dopingdømt kan delta etter rat deres dom er ferdigsonet.

President i Norges Friidrettsforbund Tore Hordnes. Foto: NTB Scanpix

— Hovedgrunnen til at Russland er utestengt er at de ikke har et system som fungerer. De får ikke testet utøvere, og flere har vært gjemt bort i hemmelige byer. Det er stor forskjell, sier han.Friidrettsforbundet har tatt sine forholdsregler med egne regler som sier at tidligere dopingdømte utøvere ikke kan få kongepokal, diverse utmerkelser og støtte fra forbundet.

- Er Norge som idrettsnasjon tjent med å sende en dopingdømt utøver?

— Det som er problemet er at det kan gi feil signaler. Men han har sonet sin straff, og da sier regelverket at han kan delta.

- Er det regelverket rett for 2016?

— Det kan jo diskuteres. Da må man eventuelt endre det, og da blir det vel per definisjon livstidsutestengelse. Det sier WADA at ikke er mulig. Det vi må jobbe for fremover er lenger straffer for førstegangsforeseelser. I dag er det fire år for alvorlige foreteelser, vi vil støtte forslag om at det blir åtte år. Da er man sikker på at den utøveren ikke kan delta i neste OL. Jeg skjønner at dette kan være ubehagelig for andre norske utøvere, men vi vet at vi har et godt antidopingarbeid i Norge, så det skal ikke være grunn til at de føler seg mistenkeliggjort.

- Kunne Norge valgt å si at vi ikke ønsker å sende dopingdømte utøvere?

— Sånn jeg oppfatter det, så kunne vi ikke det. Vi må forholde oss til regelverket.

- Men nå er det jo slik at Tysse ikke har klart det særnorske kravet som er satt?

— Når det gjelder uttaket, så er det den olympiske komité som gjør det. Det har ikke vi i friidrettsforbundet noe med.

- Mer enn kvalifisert

— Vi forholder oss til prestasjonene når vi skal ta ut utøvere, og Erik har oppnådd resultat som er 12 sekunder bak det særnorske kravet, og langt foran det internasjonale. I forhold til andre utøvere er han mer enn kvalifisert, sier Roger Gjelsvik, hovedtrener for utholdenhet i Olympiatoppen.

Han ønsker ikke i særlig grad å kommentere uttalelsene til presidenten i EAA.

— Min mening kan kun være at vi forholder oss til de reglene som gjelder. Per i dag er det slik at utøvere som har sonet sin dom, har mulighet til å delta. Inntil det er endret, så må vi forholde oss til det. Vi er ikke politikere, vi styrer ikke disse reglene.

- Forstår du kritikken?

— Jeg kan forstå at saken skaper diskusjon.

- Er det dobbeltmoralsk av oss i Norge å hylle sanksjonene mot Russland, der de blant annet i fremtiden ikke kan sende dopingdømte utøvere – samtidig som vi sender en dopingdømt utøver selv?

— Det må du nesten spørre de som er ansvarlig for politikken i norsk idrett om.

Det har ikke lykkes Bergens Tidende å få kontakt med Erik Tysse, og trener Stephan Plätzer sier i en sms at han vil konsentrere seg om det sportslige.