SJAKK-VM, PARTI SEKS: MAGNUS CARLSEN-VISWANATHAN ANAND 1-0 (3,5-2,5)

Lørdag spilte Magnus Carlsen det første av to strake partier i VM-kampen mot Viswanathan Anand der han får spille med hvit, noe som er en klar fordel i sjakk på dette nivået.

Lørdag klarte Carlsen å utnytte fordelen, ved å beseire Anand i et parti på drøye tre timer. Det manglet imidlertid ikke på dramatikk.

Carlsen hadde et overtak på Anand, da han plutselig gjorde en gedigen tabbe i trekk 26. Nordmannens trekk inviterte nemlig Anand til å ta én, kanskje to, bønder. Anand gjorde imidlertid en enda større feil, ved å ikke oppdage Carlsens brøler.

Norske journalister flokket seg rundt Magnus Carlsen etter pressekonferansen. Foto: DAN P. NEEGAARD

— Jeg var ekstremt heldig, sier Carlsen på pressekonferansen etter partiet.Nordmannen ble også spurt om hva han følte etter feilen.

— Det er det samme på alle nivåer, det er en følelse av komplett panikk. Noen ganger er du veldig heldig, sier Carlsen.

Sjakkekspert Johannes Kvisla tror lørdagens dramatiske parti vil påvirke resten av VM-kampen.

— Jeg tipper Carlsen er ganske oppgitt over det trekket. Men det er mye vanskeligere å komme tilbake, siden han vant partiet. Anand tapte fordi han ikke så muligheten. Det er veldig, veldig vanskelig å komme tilbake etter sånne tabber, sier Kvisla.

Anand hadde vunnet partiet

Inderen forklarer hvordan han kunne gå glipp av Carlsens feil på pressekonferansen.

— Når du ikke forventer en gave, hender det noen ganger at du ikke ser det, sier Anand, som omtalte partiet som «ganske forferdelig».

Siden det var et VM-parti, der det naturligvis er to spillere av skyhøyt nivå som møtes, var det nesten surrealistisk hvordan begge spillere kunne gjøre slike feil.

Anands tabbe gjorde at Carlsen kommandoen i partiet, som etter hvert skulle utvikle seg til en håpløs stilling for Anand, der inderen hadde tre bønder færre.

Frustrert Anand

En stund etter Anands brøler viste TV-bildene at han pustet ut som i frustrasjon.

— Så åpenbart fra Anands ansiktsuttrykk at han skjønner at han misset Nxe5. Forhåpentligvis kan han bevare roen, skrev den amerikanske stormesteren Hikaru Nakamura på Twitter.

Carlsen kom godt ut av åpningen, men skulle senere slite med å finne en god plan for å bryte gjennom Anands forsvar.

Nordmannen hadde opparbeidet seg en liten fordel før brøleren som kunne gjort at han tapte partiet.

Magnus Carlsen kom seg helskinnet gjennom sjette VM-parti, og har nå overtaket i kampen om verdensmestertittelen. Her fra pressekonferansen. Foto: DAN P. NEEGAARD

— Det var tydelig at begge oppdaget feilen like etterpå. Magnus ble tydelig påvirket av det etterpå, og Anand var tydelig oppgitt, sier Aftenposten sjakkekspert Johannes Kvisla.Anand skulle så gjøre nok et feilvalg i trekk 32, noe som ga Carlsen en lett vei til seier.

Søndag er hviledag, også for sjakkstjernene Anand og Carlsen, som starter opp igjen VM-partiet på mandag. Etter lørdagens dramatikk vil det ikke være mangel på ting å analysere for VM-deltakernes sekundanter.

Følg det syvende VM-partiet sammen med sjakkekspert Johannes Kvisla fra klokken 13 mandag.