Martin Johnsrud Sundby fosset inn til en overlegen seier på lørdagens 30 kilometer fellestart. Med 1 minutt og 18,4 sekunder å gå på til Petter Northug i sammendraget ligger alt an til en ny Tour de Ski-triumf for Sundby.

— Jeg kan ikke huske å ha sett en mer utslagsgivende etappe i Tour de Ski noen gang, sier NRK-kommentator Jann Post om lørdagens renn.

Fredag fikk Sundby en meget god start på Tour de Ski med sin fjerdeplass på sprinten. 31-åringen selv mente prestasjonen var over all forventningen. Northug ble nummer syv, og etter å ha forsvunnet til skogs etter sin semifinale-exit, kom han tilbake og fortalte pressen at han hadde fått maks uttelling.

Rykket fra konkurrentene

Lørdagens 30 kilometer var løpernes første virkelige test. Therese Johaug rykke tidlig og vant suverent i damenes konkurranse, og etter 10 kilometer så det ut til at Sundby skulle forsøke på det samme da han stakk med canadiske Alex Harvey.

Martin Johnsrud Sundby viste storform lørdag. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Forspranget ble raskt hentet inn, men det var et varsel om hva som kom til å skje senere i løpet. Med drøye ti kilometer til mål klinte 31-åringen til igjen og skaffet seg en god luke ned til resten.— Han går ekstremt bra teknisk, det ser så lett ut. Det er et tegn på at han er i god form. Det han gjør nå er svært imponerende, sa NRK-kommentator Fredrik Aukland om Sundby der han gikk i ensom majestet.

— Det er klasseforskjell

Men etter å ha forsvunnet fra sprinten i semifinalen, ville ikke Petter Northug miste noe mer terreng i sammendraget. 29-åringen økte tempoet og forsøkte å hente inn Johnsrud Sundby i teten. Med 9,2 kilometer til mål var han nummer to og sikret viktige bonussekunder med tanke på sammendraget.

Men kreftene holdt ikke helt inn, og de siste kilometerne økte Martin Johnsrud Sundby voldsomt ned til konkurrentene. Med tre kilometer igjen ledet 31-åringen med hele 42,9 sekunder.

— Det er ikke ofte vi ser sånn utklassing. Det er klasseforskjell, oppsummerte Fredrik Aukland fra kommentatorplass.

Til slutt gikk 31-åringen i mål 34,6 sekunder foran Petter Northug. Didrik Tønseth ble nummer tre, mens Sjur Røthe kom på fjerdeplass.

— Det er imponerende det han (Martin) gjør. Hadde jeg gjort det samme hadde det blitt tøft. Utifra mine styrker syns jeg at jeg gjør det riktig, sier Petter Northug til NRK.

Godt over minuttet bak

I tillegg til seieren sikret Sundby seg viktige bonussekunder på innlaget sprinter. Han har dermed skaffet seg et tilnærmet perfekt utgangspunkt før fortsettelsen av Tour de Ski, som han i år kan vinne for tredje gang på rad.

Søndag fortsetter Tour de Ski med jaktstart der herrene skal gå 10 kilometer. Martin Johnsrud Sunby prøver ikke å tenke for mye på avstanden han har ned til konkurrentene.

— Jeg tror at både jeg og Petter er nødt til å gjøre våre egne løp i morgen. Jeg kommer til å gå 10 kilometer og ha fokus på å gå så fort som mulig, sier han.

— Det bør gå an å tette den luken ganske fort, fleiper Petter Northug til NRK om det ene minutter og de 18 sekundene han ligger bak i sammendraget.

Aftenpodden Sport julespesial: Dette er årets bajas og årets ufyselige utøver