AMSTERDAM: — Det var kanskje ikke nerver som gjorde at jeg snublet i den første hekken. Mer at jeg ble giret av publikum, forteller langhekkløperen om mesterskapsdebuten i Beijing i fjor.

— Men jeg har ofte vært litt for nervøs. Nå har jeg fått tips om hvordan jeg skal takle det. Det handler om å prøve å slappe av mer og ikke ta det så seriøst. Og så driver jeg muskelavspenning, sier Amalie, som merker EM-spenningen før hun skal løpe kvalifisering fredag klokken 14.15. — Jeg kjenner at jeg har sett andre norske i aksjon, og jeg begynner å bli giret selv. Nå skal jeg prøve å holde det nede helt til jeg begynner med oppvarmingen.

«Wake opp call» i Göteborg

Sist helg løp Amalie 400 meter hekk i Världsspelen i Göteborg. Der skjedde det noe som endret hele EM-taktikken.

— Jeg hadde gått opp fra 15 til 16 steg mellom hekkene. Det skulle gjøre at jeg slappet av mer i begynnelsen, men et uheldig løp i Göteborg ble en «wake up call» for meg, erkjenner USA-studenten.

— Jeg kan ikke holde på med 16. Da bremser jeg foran hekkene. Det er bare tull. Nå går jeg tilbake til 15, som er mer naturlig.

- Så kort tid før EM?

— Jeg løp med 15 før, så dette er ikke nytt for meg. Likevel er jeg skuffet over at jeg brukte så lang tid på å skjønne at 16 steg ikke går, erkjenner Amalie, men er likevel optimistisk med tanke på stilbyttet.

— Du kan si det er sent i sesongen å begynne å endre på stegene, men mandagens trening er den beste jeg har hatt. Det tar litt tid å få inn 400 hekk teknikken. 100 meter hekk og tikamp har nok ødelagt litt sånn sett. Det er en annen teknikk på 100 hekk.

Skal mestre USA-kjøret

Amalie har friidrettsstipend ved University of Southern California. Det betyr “jobb” stort sett hver helg fra januar til juni.

— Jeg har hatt fem frihelger, ellers er det konkurranser hele tiden. Men jeg elsker å konkurrere og synes det er gøy med en lang sesong.

— Har du greid å lure frem en formtopp i EM etter så lang universitetssesong?

— Jeg har en trener som er flink til å toppe form, så jeg tror jeg er i bra slag, sier jenta som har løpt på 56,37 i år. Det er hverken under det internasjonbalet kravet (56,20) eller det norske (55,90).

Snakker gjerne om tabben

De fleste idrettsutøvere ønsker ikke å bli minnet om tidligere tabber. Amalie har ikke noe problem med at snublingen i første hekk i VM i fjor bringes på bane.

— Jeg tror det er viktig å ha sånne opplevelser også. Det kan være viktig å tenke over hva som gikk galt og ikke bare legge det bak seg. Det som skjedde der skal jeg revansjere her.

Tøff holdning

På forsommeren brakk Tyrving-jenta albuen. Det stoppet henne ikke fra å delta for universitetet sitt.

— Vi hadde sjansen til å vinne, og jeg ville gjøre noe for laget. Jeg skaffet i alle fall fire poeng i høyde med brukket albue, sier 22-åringen og smiler. Det må være skolerekord!

Nå er syvkamp blitt historie. Amalie har innsett at hun ikke kan kaste.

Kan hun løpe? Altså fort nok for en internasjonal karriere?

Forsøk kl. 14.15