BYKLE: — Med tre ungdommer som gjerne ønsker å ha med seg venner, har vi rett og slett vokst ut hytta. Vi liker denne solfylte, usjenerte plassen, så valget står mellom å bygge ut eller selge, sier Bente Wolstad.

Familiens hytte ligger i hyttefeltet Elvetun to-tre kilometer nord for Hovden sentrum. Hytta som har fire soverom og to bad, er lagt ut for salg med en prisantydning på 3,1 millioner kroner.

Godt salg i Bykle

Familien Wolstad/Eieland er langt fra de eneste som trives øverst i Setesdal. I følge tall fra Eiendomsverdi som registrerer aktiviteten i de norske eiendomsmarkedene, ble det i 2015 ble det solgt 127 fritidseiendommer i Bykle.

— Det er til nå i år totalt solgt like mange hytter i kommunen øverst i Setesdal som i hele 2015. Jeg vil tippe at vi i løpet av oktober passere fjorårets salg. Oktober og november bruker å være de beste salgsmånedene for hytter på fjellet. En del av de som kjøper hytter i typiske skiområder ønsker å kunne ta den i bruk når snøen kommer, sier eiendomsmegler Svenn Erik Kvannes i Exbo.

Vil på fjellet

— Vi har hatt denne hytta i siden 2005, og leter etter noe nytt på Hovden. Siden vi bor ved på Langenes i Søgne, har det aldri vært aktuelt å kjøpe hytte ved sjøen, sier Bente Wolstad.

Olav Eieland forteller at de tidligere hadde hytte på Ljosland. Da barna ble litt eldre valgte de å selge i Åseral, og kjøpe på Hovden der det var et større aktivitetstilbud som badeland, skøytebane og stort alpinanlegg.

Ifølge meglere på Sørlandet har salget av hytter på fjellet tatt seg opp, etter at det for to-tre år siden var vanskelig å få solgt mye av det som lå ute. Her fra Bortelid i Åseral. Foto: Erling S. Hægeland

642 hytter til salgs

I helga lå det 642 fjellhytter i Aust— og Vest-Agder til salgs på Finn, men meglere sier utvalget er mindre enn tidligere år.

Av de 642 annonserte hyttene på fjellet i Aust- og Vest-Agder ligger 97 i Sirdal, 70 i Bykle, 46 i Åseral og 35 i Valle. Noen av disse er imidlertid planlagte prosjekter, og altså ennå ikke bygd.

— Det ligger nå rundt 50 brukthytter ute for salg i Bykle. I fjor på denne tiden var tilsvarende tall mellom 80 og 90. Vi skulle gjerne hatt flere hytter å formidle, sier Svenn Erik Kvannes i Exbo.

Han er usikker på hvorfor interessen for fjellhytter ser ut til å være bedre i år enn i fjor, men har en teori om at uroligheter for eksempel i Tyrkia har fått flere til å velge å feriere i Norge.

— Det er selvsagt også et pluss med lav rente, men de fleste som investerer i en hytte til to, tre eller fire millioner trenger langt fra å låne hele kjøpesummen. De klarer seg gjerne med å plusse på en million på huslånet sitt, sier Svenn Erik Kvannes.

Bekrefter få objekter

Eiendomsmegler Tommy Vatslid i DNB bekrefter at det i høst er vesentlig færre enheter for salg øverst i Setesdal enn tidligere år.

— Interessen for å feriere i Norge ser ut til å være økende, og en fjellhytte kan en jo benytte hele året. De fleste får også pengene igjen dersom de senere vil selge en hytte på fjellet, sier Tommy Vatslid.

Han sier at det i Bykle er størst rift om hytter som ligger på Hovden i prisklassen to til fire millioner kroner. De fleste ønsker seg minst tre og helst fire soverom og ideelt sett to bad eller toalett. For noen er kveldssol det viktigste, mens det for andre er avstanden til alpinanlegg som teller mest. Det er også mulig å få rimeligere hytter, men de ligger gjerne et stykke unna sentrum på Hovden.

Prisen går ikke i taket

Også A1 Eiendom som blant annet formidler hyttesalg i Åseral og Evje og Hornnes registrerer økende interesse for hytte på fjellet.

— Fordi det nå er færre objekter ute for salg, har vi oftere budrunder enn tidligere. Prisene tar likevel ikke helt av. Jeg vil hevde at en kan få mer hytte for pengene i våre områder enn for eksempel i Sirdal og Bykle, sier daglig leder Geir Flaa Johansen A1 Eiendom.

Kostbar drøm

Analytiker og partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, sier at hytte ikke er noen en investerer i for å bli rik, men noe en kjøper når en allerede har penger.

Analytiker og partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret sier det i år vil bli solgt 26.000 hytter i Norge, noe som blir ny rekord.

— Selv om hytter i populære vinterdestinasjoner jevnt over holder seg godt i pris, er det store driftskostnader ved å eie en hytte. En ville nok utvilsomt fått langt større økonomisk avkastning på en så stor kapital andre steder. De som kan tenke seg å leie ut fritidsboligen i deler av året kan jo imidlertid komme bedre ut av det rent økonomisk, sier Bjørn-Erik Øye.

- 2016 blir rekordår

Han sier at 2016 kommer til å bli tidenes rekordår når det gjelder hytter i fjellheimen. I år vil det bli påbegynt 7000 nye hytter i Norge. Det vil bli satt rekord i antall hyttetomter for salg, og satt omsetningsrekord med salg av 26.000 hytter. Det har heller aldri vært så mange som i spørreundersøkelser svarer at de kan tenke seg å kjøpe hytte. Til slutt blir det også rekordstor gjennomsnittspris for omsatte hytter.

— Årsaken til at prisene likevel ikke går i taket er at det er så stor tilgang på hyttetomter og håndverkere til å bygge nytt. Dersom prisen på brukte hytter blir for høy vil flere velge å bygge selv, og dermed også få skreddersydd hytta til sine egne behov og ønsker, sier Bjørn-Erik Øye.

Han tror den økte interessen for hytter i fjellet kommer som et resultat av flere år med mindre etterspørsel. Han tror etterspørselen vil flate ut noe i 2017.