Det arbeides nå intenst med å skaffe en oversikt over situasjonen og å få inn nødhjelp til de rammede. Norges Røde Kors er i kontinuerlig dialog med Det internasjonale Røde Kors for å bidra til hjelpeoperasjonen både med penger, personell og materiell. Blant annet er nordmannen Halvor Fossum Lauritzsen bedt om å lede hjelpearbeidet i det jordskjelvrammede området. Han reiser til Islamabad allerede søndag kveld, opplyser kommunikasjonssjef Bernt Apeland til NTB.

Røde Kors har åpnet konto nr. 10 for dem som ønsker å bidra økonomisk til de katastroferammede.

Helse, vann og sanitær

Norges Røde Kors vil i første rekke sende helseteam, medisinsk utstyr og feltsykehus, samt vann— og sanitærutstyr. Det er også stort behov for transport. Den pakistanske presidenten etterlyser spesielt store lastehelikoptre fordi veinett og flyplasser er ødelagt, men det kan ikke Røde Kors hjelpe med foreløpig.

– Foreløpig bygger Røde Kors på lokal kapasitet i området, blant annet finnes det store lagre med hjelpeutstyr i Kabul i Afghanistan, sier Apeland.

På indisk side er Indisk Røde Kors allerede i gang med sitt hjelpearbeid og på den pakistanske siden er team fra Pakistan Røde Halvmåne i gang med å dele ut tepper og kokesett, som Den internasjonale Røde Kors komiteen har lagret i området.

Kashmir, der episenteret til jordskjelvet var, er et vanskelig område å arbeide i – både på grunn av den spente politiske situasjonen og på grunn av topografien.

Telt og mat

Gjennom sin lokale søsterorganisasjon er Kirkens Nødhjelp (KN) allerede i gang med distribusjon av telt og matforsyninger til 30.000 mennesker i og rundt byene Uri og Mansera i de hardest rammede områdene. Herfra meldes det om rekke landsbyer som er fullstendig jevnet med jorden, og de nærmeste timene er helt avgjørende for å redde liv, opplyser Arne Sæverås, seksjonsleder for Vest- og Sentral Asia i Kirkens Nødhjelp.

KN har søndag ettermiddag et nytt beredskapsmøte for blant annet å vurdere behovet for å sende utrykningspersonell med relevant utstyr. Foreløpige meldinger tyder imidlertid på at det meste av nødvendig utstyr kan skaffes lokalt, opplyser KN.

Tre feltarbeidere

Leger Uten Grenser er til stede med tre feltarbeidere i landsbyen Lamnian i den pakistanske delen av Kashmir, nær jordskjelvets episenter.

Landsbyen ligger 15 km fra grensekontrollen med den indiske delen av Kashmir. Teamet var i ferd med å starte et helseprosjekt for mor og barn da jordskjelvet rammet.

Ifølge organisasjonen er de tre feltarbeiderne, som er fra henholdsvis Nederland, Tyskland og Sverige, uskadde.

– Landsbyen de oppholder seg i er helt ødelagt, det samme gjelder helseklinikken og huset der prosjektet skulle starte, opplyser organisasjonen i en pressemelding. (©NTB)