På et møte tirsdag presenterte fylkeslege Anders Smith smakebiter fra granskningsrapporten. Og det var slett ingen godbiter, skriver Asker og Bærums Budstikke.Forholdene kom for en dag etter at en 88 år gammel kvinne hadde skrevet dagbok om forholdene ved hjemmet før hun døde. Dagboka utløste debatt om kvaliteten i norsk eldreomsorg og om sykehjem bør settes ut på anbud til private aktører.

Hele sju alvorlige avvik ble avdekket etter tilsynet på det privatdrevne sykehjemmet.

For det første ble ikke pasientene sikret nødvendig medisinsk undersøkelse og behandling. Pasientjournalsystemet gir ikke oversikt over tilgjengelige pasientdata. Risengas system for å dekke pasientenes behov fungerer ikke i praksis, og enkelte pasienter får mangelfulle pleie— og omsorgstjenester..

Rapporten fra fylkeslegen i Akershus om Risenga bo- og omsorgssenter er graverende. Den avdekker systemsvikt og en fraskriving av lederansvar, både fra kommunens, Norlandias og bosenterledelsen side. Den er en spiker i kista for alle som tror de kan spare penger på eldreomsorg.

Det slår forbundslederne Tove Stangnes i Norsk Helse- og Sosialforbund (NHS) og Jan Davidsen i Norsk Kommuneforbund fast i en kommentar.

De mener også at Asker kommune ikke kan fraskrive seg ansvaret for det som nå er avdekket på Risenga.