Den amerikanske ambassadøren John Emerson ble blant annet intervjuet om overvåkingssaken av den tyske TV-kanalen ZDF. Det vakte stor oppsikt da den tyske statsministeren Angela Merkels kontor i forrige uke gikk ut og sa at USA sannsynligvis hadde overvåket statsministerens mobiltelefon.

— Så vidt jeg vet er det ikke noe av det vi gjør som er i strid med loven, sa Emerson, uten å spesifisere om han mente amerikanske eller tyske lover. Den tyske påtalemyndigheten har satt i gang etterforskning for å finne ut om tyske lover er blitt brutt i saken.

Etter at Merkel-overvåkingen ble kjent, ble Emerson kalt inn på teppet til den tyske regjeringen og bedt om en forklaring. Han forsikrer nå at Washington er fullt klar over sakens diplomatiske rekkevidde.

— Jeg forstår fullt ut dybden og intensiteten i reaksjonen på disse beskyldningene, både hos den tyske regjeringen og spesielt hos det tyske folk, sa ambassadøren.

— Jeg har meldt detaljert tilbake til Det hvite hus om disse bekymringene, og de blir tatt svært alvorlig, fortsatte han. Emerson ga flere intervjuer til tyske medier torsdag og la vekt på at USA nå ønsker å få forholdet til Tyskland tilbake i gjenge. (©NTB)