LINDESNES: Til hverdags finner du han som lærer på Mandal videregående skole. Men etter at han overtok gården på Spangereid, har Olav Teodor Kristensen fått litt av en bijobb. Tunnelene hans av plast er fylt med bier og blomster – sistnevnte av typen som feires med store festivaler flere steder i verden.

SØTT OG HVITT: Moreller går for "søtkirsebær" på fagspråket, ifølge Kristensen. Her vil det henge modne bær i midten av juli. Foto: Roar Greipsland

— Vanligvis blomstrer ikke kirsebærtrærne før 1. mai. Men på grunn av den varme våren vi har hatt i år, begynte de allerede for en uke siden.

Søtkirsebær

Ifølge lærerbonden kan vi nyte synet av blomstene, noen rødmende, noen hvite, i et par uker til. Selv holder han morelltrær, også kalt søtkirsebær på fagspråket. For å sikre en god pollinering, bor trærne sammen med bier i tunnelliknende overbygg av plast.

— Det er lurt å sette bikuber sammen med trærne. Plasten forhindrer regn, og dermed er det lettere for biene å fly fra blomst til blomst, forklarer lærerbonden.

— Hvorfor moreller, Kristensen?

— Jeg synes det er et av de beste produktene du kan få fra en gård. Jeg er glad i moreller og spiser mye selv. Det er alltid stas når morellene kommer, og aller gøyest å følge med på utviklingen underveis.

Festival

Cherry Blossom Festival er stort i Japan og flere steder i USA. I Spangereid har de sin egen vri.

— Jeg har liksom ikke tenkt på blomstringstiden, men vi har en familiefestival når morellene er modne i midten av juli. Da inviteres slekt og venner til å spise så mye bær de vil, og til å spytte steinene så langt de kan.

— Rene hardangerstemningen?

— Ja. Vi har noen som gjør det ganske bra. Nevøen min matcher nesten nivået fra NM i morellsteinspytting, sier Kristensen stolt mellom morelltrær i full blomst.