Orklas svenske selskap Procordia har denne uken trukket tilbake sin Grandiosa kebab minipizza og tre andre produkter, skriver selskapet i en pressemelding.

Tilbaketrekningen skjer i samarbeid med Mattilsynet i Sverige og skyldes at Orkla ikke kan spore kjøttet som er brukt i disse produktene.

Mattilsynet har bestemt at alle produkter på markedet som inneholder kjøtt fra et nederlandsk slakteri skal tilbakekalles, ettersom kjøttets opprinnelse ikke kan spores.

Fire produkter trekkes

Bortsett fra Grandiosa kebab minipizza dreier det seg om Felix Ravioli i kjøttsaus, Felix Chili con Carne og Felix Kjöttfärssås Original.

Minipizzaen som er trukket fra det svenske markedet. Foto: Pizza Grandiosa Sverige

Tidligere i år ble det avslørt omfattende juks med å blande inn hestekjøtt i produkter uten å merke produktene.Skandalen startet i Storbritannia og Irland, men sprede seg raskt til resten av Europa. Blant annet ble det funnet hestekjøtt i hamburgere og lasagne.

Det svenske Mattilsynet sier i en pressemelding at det er det Nederlandske mattilsynet som har sendt ut en advarsel om slakteriet. Her viste det seg at selskapets dokumentasjon var så mangelefull at det ikke var mulig å spore hvor kjøttet kom fra.

— Vi kan derfor ikke utelukke at kjøttet er helsefarlig, skriver det svenske mattilsynet i sin pressemelding.

Videre skriver de at en del av partiene som er testet inneholdt hestekjøtt, til tross for at det ikke var merket på forpakningen.

Omfattende testing i Norge

Mattilsynet startet her i landet en omfattende test av 100 produkter. Alle kjedene måtte trekke tilbake produkter. Så langt har ikke Orkla her i landet offentliggjort at de har trukket tilbake produkter på grunn av at kjøttet ikke kan spores eller inneholdt noe annet enn det var merket som.

Orkla har et stort selskap i Sverige. Procordia omsetter for 4,5 milliarder svenske kroner og har rundt 1300 ansatte. I tillegg til merkevaren Grandiosa, er de også kjent for merkevarene Abba, Grebbestands, Kung Gustaf, Fun Light og en rekke andre.