- Den mye omtalte oppbremsingen i norsk økonomi er i gang, sier avdelingsdirektør Dag Aarnes i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

I møterommet «Barneplassen» i Næringslivets Hus formidler han forventningene til lederne i 2500 NHO-bedrifter. For andre kvartal på rad faller fremtidstroen. Antallet som vurderer markedsutsiktene som positive er like stort som antallet som vurderer dem som negative.

Så dystert har det ikke vært siden 4. kvartal 2009 i bakkant av finanskrisen.

- Dette er uttrykk for en veldig vanskelig situasjon i norsk næringsliv og i NHO-bedriftene, sier den gråkledde Aarnes.

På Tofte på Hurumlandet er NHOs pessimisme tatt et steg videre ut i den harde virkeligheten. 295 ansatte i treforedlingsbedriften Södra Cell fikk oppsigelsene sine i går. De følger i fotsporene til rundt 650 ansatte i samme næring som i fjor mistet jobbene sine ved Follum på Ringerike og ved Peterson i Moss.

Optimist I

På Tofte er leder Jon-Harald Thorsås i Nav Hurum i gang med å hjelpe 295 oppsagte arbeidere videre i jobbmarkedet. Han har et mer optimistisk budskap enn NHO.

- Hvis du er villig til å pendle en time fra fabrikken på Tofte, så får du deg ny jobb. Dette er attraktive folk med fagbrevet i orden, sier han.

Mandag var det jobbmesse på fabrikken. 43 bedrifter med 160 ledige jobber deltok.

- Vi hadde følelsen av at veldig mange ble direkte rekruttert på jobbmessen. Siemens, Hydro og Borregaard var blant bedriftene med tilbud om jobber. Oljeselskapene og oljeindustrien er veldig interessert i denne typen arbeidskraft, sier Thorsås.

I Norge skjer mange oppsigelser med sluttpakke. Nav-lederen forteller at dårligste sluttpakke på Tofte er seks måneders lønn fra 1. oktober.

Optimist II

Jostein Sjaavaag er tillitsvalgt i Fellesforbundet ved fabrikken på Tofte. Også han er optimist.

- Jeg har troen på at de flest vil finne seg ny jobb. Innsatsen til den enkelte vil bestemme hvor lang tid det tar. Ingeniørene og folk med håndverkserfaring er ettertraktet i arbeidsmarkedet. Prosessoperatørene vil nok ha en litt større utfordring, sier han.

Han forteller at Tofte-arbeiderne er «godt vant» ved at 90 prosent av dem bor i nærheten av bedriften.

- Mange blir nok tvunget over i en pendlertilværelse, sier Sjaavaag.

Det ordner seg for mange

I Moss og på Ringerike har de vært gjennom den lange marsjen de Tofte-ansatte nå starter. Nav-leder Bente Jansen på Ringerike fikk 356 ledige utover vinteren og våren i fjor da treforedlingsbedriften Follum ble nedlagt.

- Veldig mange på Follum har funnet nye løsninger, sier hun. Likevel er 37 av de oppsagte fortsatt registret som ledige. Nesten alle av disse er over 50 år.

I Moss fikk Nav-leder Kari-Mette Mjønner ansvaret for halvparten av de 280 som mistet jobben ved Peterson i fjor vår.

- Det gikk forholdsvis bra. Problemet var de som hadde ektefelle med jobb i Moss, og som hadde kompetanse som gjorde at de måtte flytte, sier hun.

Rundt halvparten av de oppsagte var bosatt i Moss. Mjønner sier at rundt 30 av disse ennå ikke har fått en permanent løsning. De er ledige, på arbeidsavklaringspenger eller sykmeldt. Men virkeligheten er sammensatt.

- Arbeidsledigheten i Moss har gått ned det siste halvåret, sier Mjønner.

Budskapet er ellers det samme som fra Thorsås i Nav Hurum. Du må pendle.

- Innenfor én times reisevei er det et stort arbeidsmarked, sier hun.

Mot høyre

I disse dager skjer det mye som er viktig for næringslivet. I dag møtes hovedstyret i Norges Bank for å vurdere styringsrenten og lage prognoser for rentesettingen til 2016. I Nydalen i Oslo sitter de fire borgerlige partiene sammen for å bli enige om skatt, bruk av oljepenger og oljeboring i nord. På møtebordet hos NHO ligger det en bunke med små piler i papp. Teksten er «NHO. Styrker næringslivet. Former fremtiden». Den er skrevet i pilens retning på blå bunn.

Pilen peker mot høyre.

NHO advarer mot økt rente

I dag møtes hovedstyret i Norges Bank for å vurdere styringsrenten og lage prognoser for rentesettingen til 2016. I august ble den underliggende prisveksten hele 2,5 prosent, regnet i forhold til august i fjor. Det var langt over alle prognoser.

Spørsmålet er om dette er varig eller forbigående. Hvis Norges Bank tror på det første, vil de varsle at første renteøkningen komme raskere og kanskje spå at rentenivået til 2016 blir høyere enn tidligere spådd. Avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO er ikke i tvil.

- Norges Bank bør sitte helt stille i båten. Det vil være veldig uheldig hvis de varsler høyere rente nå.

- Men prisveksten har tatt seg opp?

- Vår tolkning er at den høye prisveksten skyldes midlertidige forhold knyttet til matvareprisene og importprisene. Her gjelder det å ha is i magen, sier han.

Aarnes tror økt rente vil virke negativt på investeringene i næringslivet.

I går viste han frem tall som forteller at investeringene i industrien etter 2009 har vært for små til å kompensere for slitasje og verdifall i maskiner og annen kapital.

- Siden 2009 har vi vært i en situasjon med nedbygging av kapasiteten i norsk industri, sier Dag Aarnes.