EU har siden 2010 nektet å importere selprodukter fra Norge og Canada. Sammen har de to landene klaget forbudet inn for "domstolen" i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

EU har begrunnet forbudet fra 2010 med at selfangst krenker den offentlige moralfølelsen i unionen og har vært kritisk til jaktmetodene som brukes.

Alt fra dyrevernorganisasjoner til Hollywood-stjerner som Pamela Anderson og Jude Law har gitt EU sin støtte.

Lang behandling

Norge og Canada mener på sin side at jakten foregår på en human måte, at forbudet mangler vitenskapelig belegg og at det bryter med WTOs regelverk.

Saken har vært oppe til behandling siden februar, og mandag kom svaret:

Konklusjonen er at EU har rett til å nekte å importere sel med begrunnelsen at det krenker den offentlige moralfølelsen.

Den canadiske skuespilleren Pamela Anderson er blant flere kjendiser som kjemper mot selfangst og har støttet EUs importforbud. Foto: MARK BLINCH

Unionen kan imidlertid ikke fortsette å forskjellsbehandle ulike seleksportører. I dag unntas blant annet endel handel med Grønland fra forbudet. Den norske regjeringen er fornøyd med konklusjonen om at EU-forbudetbryter med WTO-prinsippet om at alle handelspartnere skal behandles likt.

– Vi foretar nå likevel en grundig vurdering av om det erdeler av avgjørelsen som bør ankes, sier Morten Høglund, statssekretær iUtenriksdepartementet.

EU, Norge og Canada har 60 dager på seg til å anke saken til WTO-domstolens ankeorgan.

Betyr ikke mye

Den økonomiske betydningen av selindustrien i Norge er liten i dag. Under fangsten i 2012 ble 6000 dyr tatt. I år deltok fire skuter og den totale fangsten endte på 16.000 dyr.

Eksporten av selprodukter fra Norge er minimal, og det meste av fangsten går derfor til innenlandsk konsum.

— Den største verdien ligger i salg av selolje, opplyser Tor-Are Vaskinn, avdelingsleder i Fiskebåt, interesseorganisasjonen for havfiskeflåten i Norge.

Få tvister

Tidligere har han sagt til Aftenposten at selnæringen helt siden 70-tallet har hatt en lang nedtur med myenegativ omtale.

- Ingen ønsker å satse på produktutvikling eller eksport sliksituasjonen er i dag, sa Vaskinn i februar.

Norge er sjelden involvert i formelle handelstvister og har tidligere bare kjørt to saker gjennom WTOs tvisteløsningsdomstol.