Det sier leder av nominasjonskomiteen, Andreas Brovig, til Fædrelandsvennen.

Førsteplassen er reservert stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (30) som ønsker gjenvalg, men Brovig mener sjansene for at Ropstad rykker inn i regjering er gode:

— Det et uttalt mål at vi skal i regjering, og Hareide har lovet oss en statsråd. Da er Kjell Ingolf Ropstad den beste vi har, sier han.

- Hareide har lovet oss en statsråd. Da er Kjell Ingolf Ropstad den beste vi har, sier leder av nominasjonskomiteen, Andreas Brovig. Foto: Shaghayegh Yousefi

Partileder Knut Arild Hareide sa dette til Fædrelandsvennen i et intervju den 12. august: «Hvis KrF kommer i regjering, vil Sørlandet på ny få en statsråd».

Utsatt plass

Selv om KrF i øyeblikket ligger nokså dårlig an på meningsmålingene, og selv om Ropstad nå er inne på utjevningsmandat, arbeider Andreas Brovig med sikte på at andreplassen blir fast:

— Spørsmålet om synet på regjeringssamarbeid blir veldig viktig når vi skal intervjue toppkandidatene, sier han.

Mandag får lokallagene tilsendt en liste på 20-30 navn som i sin tur skal rangeres og barberes ned til ti kandidater.

— Det er flere veldig interessante navn, sier Brovig, men han ønsker ikke å gå ut med dem før lokallagene har sagt sitt. Arendals varaordfører Terje Eiken sto på andreplass i 2013, og Brovig bekrefter at han er et av navnene som er spilt inn.

Uavklart retningsvalg

Hvem KrF eventuelt skal i regjering med er imidlertid stadig et åpent spørsmål, og partileder Knut Arild Hareide lot retningsvalget fortsatt henge i luften da han åpnet fredagens landsstyremøte.

Brovig sitter både i Lillesand bystyre, der de samarbeider med Høyre, og i Aust-Agder fylkesting, der de samarbeider med Ap:

— Selv om jeg tror et samarbeid med Høyre er best, ser vi at KrF både i fylkestinget og i mange kommuner har et kjempefint samarbeid med Ap. Så jeg tror stemningen på Sørlandet har snudd litt, sier han.

Kjell Ingolf Ropstad (30) er selvskreven på førsteplass for Aust-Agder KrF. Nå vil de ha ham i regjering. Foto: Tone Sandberg

Kjell Ingolf Ropstad, som har sittet på Stortinget siden 2009, sier dette om at nominasjonskomiteen regner med at han blir minister:— Det er veldig hyggelig ord, men jeg vil understreke at det er langt dit. Men nummer to og tre på listen er viktige uansett, og jeg er spent på hvem det blir, sier han.

Spekulasjonene om hvem KrF egentlig ønsker å samarbeide med i 2017 pågår for fullt, og mange etterlyser et klart svar:

Ønsker H og V

— Hareide er forbilledlig opptatt av prosess, men et nytt steg i retning avklaring vil bli tatt på landsstyremøtet i november, sier Ropstad.

Selv signaliserer han ikke et linjeskifte:

— Min tilnæring til dette er at jeg mener at vi har fått til veldig mye i løpet av de tre siste årene. Det beste ville være om vi kunne få til en regjering med Høyre, KrF og Venstre.

Så gjenstår det å se om velgerne fortsetter å svikte, og om Ropstad fortsatt blir å finne i rikspolitikken:

— Heldigvis er det fortsatt ett år igjen til valget, sier KrF-politikeren som fylkeskollegene allerede har prikket inn i regjering.

24. november avgjør nominasjonsmøtet i Aust-Agder KrF hvem som følger etter ham på listen.

- Alltid viktige plasser

— Andre og tredjeplassen på stortingsvalglisten er alltid viktige plasser, sier Thore Westermoen, leder av nominasjonskomiteen i Vest-Agder KrF.

Førsteplassen i 2017 er etter alle solemerker reservert Hans Fredrik Grøvan (62) som ønsker gjenvalg. Venneslas ordfører Torhild Bransdal (60) var nummer to i 2013, men har ikke bestemt seg for om hun stiller igjen:

— Jeg vil først se innspillene fra lokallagene, sier hun.

— Lokallagene har spilt inn mange navn, og nominasjonskomiteen vil i løpet av 14 dager sette opp forslag til rekkefølge, sier Westermoen.

Den endelige listen blir avgjort på nominasjonsmøtet 1. desember.