Magasinet hevder å sitte på opplysninger som viser at National Security Agency (NSA) har hatt tilgang til Merkels telefon helt siden 2002, altså før hun ble statsminister i 2005. Merkels telefon skal ha vært oppført på en liste som «GE kansler Merkel», og Der Spiegel hevder at telefonen sto på den samme listen da Barack Obama besøkte Berlin i juni.

Denne listen ble ført av en underavdeling av NSA, kalt Special Collection Servic (SCS). I et dokument Spiegel hevder stammer fra SCS, heter det at organisasjonen hadde «en ikke lovlig registrert spionavdeling» i den amerikanske ambassaden i Berlin. I det samme dokumentet slår SCS fast at det ville føre til alvorlig skade på forholdet mellom de to landene dersom dette skulle bli kjent.

Spiegel og Frankfurter Allgemeine SonntagsZeitung hevder også at Obama beklaget overvåkingen overfor Merkel da hun ringte ham onsdag. Han skal ha sagt han ville ha stoppet den om han hadde visst om den.

De nye opplysningene føyer seg inn i rekken av avsløringer om at NSA rutinemessig kan ha overvåket og avlyttet 35 stats— og regjeringsledere verden over. (©NTB)