OSLO : Etter først å ha nektet å snakke med de to nye sakkyndige, snudde Andres Behring Breivik, og har i følge Agnar Aspaas og Terje Tørrisen samarbeidet godt.

De har konkludert med at Behring Breivik er tilregnelig, noe som er motsatt av det den første sakkyndig-rapporten konkluderte med.

Forsvarerne til Anders Behring Breivik kom rundt klokken 15.20 ut porten fra Ila fengsel, skriverAftenposten.

— Fornøyd

Lippestad kom sammen med de to andre forsvarerne Vibeke Hein Bæra og Odd Ivar Grøn etter å ha informert Behring Breivik om sakkyndig-rapporten som ble levert til Oslo tingrett tirsdag formiddag..

- Hans første kommentar er at han er fornøyd og at han er helt enig. Han hadde også regnet med det, sier Lippestad til pressen.

Han sier at det er viktig for Breivik å ha fått en rapport som sier at han er tilregnelig.

- Han forbereder seg på sin forklaring til rettssaken. Tradisjonelt vil en forsvarer og en tiltalt gjennomgå spørsmål og svar i en forklaring. Her blir ikke det tilfelle. Han har en sterk oppfatning av hvordan han vil forklare seg. Han skal forklare seg sånn som han ønsker.

- Angrer ikke

Lippestad mener også at de fem dagene som er satt av til Behring Breiviks forklaring kan bli for lite, og åpner for at det kan trengs mer tid.

Lippestad sa også at publikum må vente seg at Behring Breiviks forklaring vil bli svært krevende.

— Jeg skal ikke foregripe hans forklaring, men jeg har fått spørsmål om han kommer til å angre seg. Det vil han ikke . Han vil nok si at han burde ha gått lengre. Det er vanskelig å forklare, men jeg sier det for å forberede på det som kommer.

Forsvarer Vibeke Hein Bæra sier at med den nye rapporten vil Behring Breiviks forklaring bli enda viktigere.

- Vil dere gi noen råd til Breivik til forklaring?

— Vi har falt ned på den vurderingen at han skal få forklare seg slik han ønsker innenfor den frie forklaringen. Han har et sterkt ønske om å få forklare seg. Det må han få lov til å gjøre. Vi vil stille spørsmål, og de vil være farget av hva vi mener er viktig å få frem. Det er skjæringspunktene mellom de to rapportene, sier Lippestad.

Han sa også at forsvarerne har liten påvirkning på hvordan hans forklaring vil være.

— Vi kan i liten grad styre hans frie forklaring. Vi har gitt våre råd og sagt noe om følgene av det ene eller andre, sier Lippestad.

«Den ultimate ydmykelsen»

Den terrortiltalte mener 80 prosent av innholdet i den første sakkyndigrapporten, hvor Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderer med at han er paranoid schizofren og utilregnelig, er feil. Han har kritisert rapporten for det han mener er alt fra mindre språklige rettelser til avsnitt han mener rettspsykiaterne har diktet opp for å få ham til å fremstå som en syk person.

Behring Breivik mener selv at han er tilregnelig og bør dømmes for terrorhandlingene 22. juli.

«Jeg skal ærlig innrømme at dette er det verste som kunne rammet meg da det er den ultimate ydmykelsen», skrev Behring Breivik om å bli erklært utilregnelig, da han nylig sendte et åpent brev til utvalgte norske medier.

— En viktig rapport

Etter å ha hentet Agnar Aspaas og Terje Tørrisens rapport på tinghuset i Oslo tirsdag formiddag, reiste den terrortiltaltes forsvarer Geir Lippestad ut til Ila fengsel sammen med medforsvarerne Vibeke Hein Bæra og Odd Ivar Grøn.

Litt før klokken 14 gikk de tre inn i fengselet for å legge frem konklusjonen for Behring Breivik.

- Det er klart at dette er en viktig rapport. Det gjør at vi kan fortsette på det sporet vi har lagt opp til, om at han er tilregnelig. Det er det vår klient ønsker, sier Lippestad på vei inn i fengselet.

— Det kan se ut som de to siste og de to første sakkyndige har tolket ulike informasjoner helt forskjellig, sier forsvareren.

Han understreker samtidig at det til syvende og sist er dommerne som skal ta stilling til tilregnelighetsspørsmålet, og at den siste rettspsykiatriske erklæringen er ett av flere bevis.