33-åringen Lian Enqing måtte operere nesen i fjor. Han mente at operasjonen hadde gått galt og at han hadde fått bivirkninger som sykehuset ikke ville akseptere. Lian gikk inn på øre, nese og halsavdelingen med en kniv. Han rakk å angripe tre personer før han ble overmannet av vakter. To leger ble hardt såret. Den 46-årige overlegen Wang Yunjie døde.

Overfallet skjedde den 25. oktober på Folkets sykehus nummer 1 i Wenling, en sørøstkinesisk by med 1, 4 millioner innbyggere. Siden da har det vært seks andre lignende angrep på kinesiske sykehus. Overfallene har de siste årene blitt mer vanlige. Ifølge offisiell statistikk ble i fjor sju ansatte ved ulike sykehus drept, og 28 såret.

Sentralregjeringen har sett at pasientenes misnøye har ført til i voksende sosial uro, og i fjor ble det brukt cirka 650 milliarder kroner på helsesektoren. Det er en økning på 12 prosent fra forutgående år.

Øker sikkerheten

Det offisielle nyhetsbyrået Xinhua skriver at det kinesiske politiet forrige uke fikk beskjed om å øke sikkerheten på sykehus og omprioritere overfallssaker. Det kommer etter en ordre i forrige uke hvor sykehus med flere enn 3500 medarbeidere eller over 2000 senger nå skal ha minst 100 sikkerhetsvakter ansatt. Samtidig oppfordret departementet for Offentlig sikkerhet de kinesiske sykehusene til selv å være bedre til å forhindre angrepene. Kommunikasjonen mellom leger og pasienter må forbedres, og det bør være enklere for pasienter å innlevere klager.

Ifølge eksperter skyldes kinesernes misnøye blant annet kommersialisering av helsesektoren. Det er dyrt å bli syk i Kina. De kinesiske sykehusene og ledene er beryktet for å ta unødvendige undersøkelser, behandlinger og resepter, der formålet er å tjene penger.

— I det øyeblikket et helsevesen bestemmer at målet er å tjene penger, så vil pasientene ikke lengre stole på legene, sier Liu Jitong, som er ekspert på offentlig helse ved Peking universitet til nyhetsbyrået AP.

Feilbehandlinger

Samtidig er det mangel på leger. Ifølge Verdensbanken er det 1,8 leger per tusen innbyggere i Kina. Mange kinesiske leger er også utilfredse og klager over at de er under press for å konsultere flest mulig pasienter til lavest mulig omkostninger. Det gir grobunn for slurv og feilbehandlinger, og de kinesiske sykehusene er beryktet for å avvise klager. Det er en av grunnene til de mange frustrerte pasientenes overfall.

Andre forsøker å nå domstolene, som for eksempel i en sak fra Xuzhou, som er et byområde med 8 millioner innbyggere i Jiangsu.

— Jeg vil gjerne vite hvor min venstre eggstokk er, sa den 46 år gamle Liu til avisen Yangzi Wanbao sist torsdag.

Mistet eggstokk

I fjor ble hun operert i livmoren ved et av byens sykehus. Under en senere undersøkelse fant ikke legene hennes ene eggstokk, og da hun så hvordan sykehuset hadde endret hennes journal ble hun mistenkelig. Sykehuset har avvist klagen, og Liu har nå lagt an sak.

Men det mangler også en forståelse for hva moderne legehjelp kan tilby, skriver magasinet Caixin. Etter år med økonomiske og teknologiske fremskritt i Kina, og sykehusenes reklamer, tror – og forlanger – mange at en lege skal kunne kurere alle sykdommer etter et enkelt besøk.

— Det har blitt gitt for mange løfter i forhold til moderne medisins muligheter for behandling av sykdommer, sier en anonym lege til magasinet.

Derfor tror mange pasienter at bivirkninger er et tegn på en mislykket operasjon. Ifølge Caixin hadde Lian Enqing blitt operert for en kronisk bihulebetennelse, og problemer med neseskilleveggen, og hans bivirkninger var normale for slike operasjoner.

Ifølge helsedepartementet var det 17.243 saker om kidnappinger, vold, drap, trusler og lignende ved sykehusene i 2010. Det har ikke blitt offentliggjort statistikk i ettertid.