LINDESNES: — Vi tenker at den som har skoen på kjenner hvor det trykker mest. De ansatte har kanskje råd og tips om hvordan kommunen kan spare inn, sier rådmann Rune Stokke.

Det var på fjorårets budsjettmøte at kommunestyret kom med forslaget om å lage en slik konkurranse blant de ansatte. Etter nyttår sendte rådmannen ut e-post til alle ansatte. I tillegg ble enhetslederne bedt om å ta dette spesielt opp på personalmøtene.

Etter sommeren har Stokke minnet de ansatte om tiltaket, og nå før jul skal en egen komité plukke ut det beste tipset. - Det har ikke kommet så mange, så kanskje et avisoppslag kan hjelpe på inspirasjonen, håper Stokke.

Robek-kommune

Som den eneste kommunen på Sørlandet er Lindesnes på den såkalte Robek-listen. Det betyr at kommunen er under delvis administrasjon av fylkesmannen. Det skjedde etter at kommunen dro med seg et

Lindesnes kommune, her illustrert med rådhuset, har vært gjennom tøffe økonomiske år som robek-kommune. Men neste år er de ute av den forsmedelige lista. Foto: Jarle R. Martinsen

underskudd på 28 millioner kroner etter krakket i finansmarkedene i 2008. Men etter to år med eiendomsskatt er nå underskuddet nullet ut. Det politiske flertallet i kommunestyret har derfor lovet at skatten skal opphøre for neste år.

Utfordringer

Det vil si at 23 millioner kroner i inntekter blir borte for kommunen. Og fortsatt har ikke staten kompensert for at selskapsskatten ble tatt bort som inntekt for kommunene i 2008 og i stedet gikk til staten. Det

betydde for Lindesnes vedkommende et bortfall på 35-40 millioner kroner i inntekt.

— Så selv om vi nå er kvitt underskuddet, venter store utfordringer for oss i årene framover. Flere eldre, større pensjonsutgifter og investeringer venter. Så vi kan trenge alle råd til sparing vi kan få, sier rådmannen.

Lite å hente

Han sier at så langt har ikke samarbeidet med nabokommunen gitt særlig utslag i besparelse.

— Slik fellesprosjekt drar gjerne med seg andre utgifter man ikke har tenkt på, men vi jobber med ulike prosjekt, sier Stokke.

For eksempel vil det trolig komme felles landsbrukskontor med resten av kommunene i Lindesnesregionen. Dessuten er det lokalmedisinske senteret nå under forberedelse i Mandal. Senteret skal betjene alle innbyggerne i regionen.Stokke har ikke kikket på noen av forslagene som har kommet. — Det skal vi snart gjøre. Og fortsett å sende inn tips, oppfordrer han sine ansatte.

- Spar heller i Oslo

Lindesnes kommunes mest kjente ansatte, kulturoperatør, kulturprisvinner og trekkspiller Atti Eikaas, synes det er et flott tiltak å spørre de ansatte hvor det kan spares - og gjerne med en medfølgende premie.

— Jeg har ikke selv funnet på noe lurt, jeg føler nok at det er spart der det spares kan. Mye heller burde det vært spart i byråkratiet på fylkesplan og i Oslo i alle departement og direktorat, synes Eikaas.

Atti Eikaas tar gjerne en trall på kontoret sitt - og berømmer tiltaket om at de ansatte skal bidra med å finne sparetiltak. Men han mener fylket og staten burde ta større støyter enn kommunene. Foto: Jarle R. Martinsen

Selv har Lindesnes Trekkspillklubb bidratt til kommunens økonomi med å kjøpe Eikaas fri for 100.000 kroner i året for å arbeide for klubben.

Tillitsvalgt er skeptisk

Tanken om å gi en pengepremie til en ansatt som kommer med det beste sparetipset, møtes ikke bare med entusiasme.

— Jeg liker det ikke. Det er helt i orden å komme med forslag som angår ens egen arbeidsplass. Men jeg frykter at det er lett å foreslå noe som ikke rammer en selv og handler om andre avdelinger, sier hovedtillitsvalgt Åse Bryn i Fagforbundet i Lindesnes kommune.

Det er lett å foreslå noe som ikke rammer en selv og handler om andre avdelinger

Hun er ikke overrasket over at det har kommet få slike tips fra ansatte. - Det er ikke mange områder igjen å spare inn på, sier hun.

Bryn sier at selv om de ansatte stort sett har det fint i kommunen, er det mange som er slitne etter flere år med innstramninger. – Derfor gruer vi oss dersom kommunestyret faktisk vedtar å inndra eiendomsskatten. Det får konsekvenser for driften og de ansatte, påpeker hun.