OSLO: Helsetilsynet i Oslo og Akershus mener ambulansepersonellet som etterlot hardt skadde Ali Farah i Sofienbergparken 6. august i år, ikke fulgte plikten til å yte øyeblikkelig hjelp.

– Ali Farah ble nærmest ikke undersøkt, sa fylkeslege Schou, og la til at ambulansen ikke kan ha vært i Sofienbergparken mer enn 4-5 minutter.

Tilsynet mener også at de to ambulansearbeiderne hadde «en klart diskriminerende oppførsel, som kan forstås med rasistiske overtoner».

– Personellets handling var et markant avvik fra faglig standard, sa fylkeslege i Oslo og Akershus Petter Schou da han presenterte tilsynssaken på en pressekonferanse onsdag.

Helsetilsynet i Oslo og Akershus ber nå Statens helsetilsyn vurdere om det skal begjæres påtale mot de to ambulansearbeiderne.

Fornøyd

Ali Farahs samboer, Kohinoor Nordberg, var selv til stede da rapporten ble lagt fram i Oslo. Etterpå trakk hun et lettelsens sukk.

– Jeg er veldig fornøyd med å ha fått medhold i at ambulansepersonellet har opptrådt på en udugelig måte. Jeg er også fornøyd med at det slås fast at de utsagnene som sjåførene kom med, kan oppfattes som diskriminerende, sa hun.

Hun varslet samtidig søksmål mot de to ambulansearbeiderne.

De to ambulansesjåførenes versjon av hendelsen er tatt med i Helsetilsynets vurdering, men fylkeslege Schou understreket at det er «stort sprik» mellom deres forklaringer og det som er fortalt av vitner.

Helsetilsynet kunne også fortelle at en av de to som rykket ut til Sofienbergparken ikke var autorisert som ambulansearbeider.

Systemsvikt

Helsetilsynet retter ikke bare kritikk mot de to ambulansearbeiderne, men også mot Ullevål universitetssykehus.

Tilsynet mener «det foreligger tegn på alvorlig systemsvikt» når det gjelder sykehusets prosedyrer, holdningsskapende arbeid og kommunikasjon innenfor ambulansetjenesten.

– Det var en alvorlig svikt i kommunikasjonen mellom AMK (akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) og Legevakten, sa Schou.

Helsetilsynet hevder videre at Ullevål ikke har tatt inn over seg hvilken hard og brutal hverdag ambulansepersonellet lever med, og at man har latt det utvikle seg en usunn «subkultur» blant de ansatte i tjenesten.

– Sykehuset må være mye mer obs på at det kan danne seg subkulturer i så harde tjenester som ambulansetjenesten, sa Schou.

Han la til at selv om medieoppmerksomheten omkring episoden i Sofienbergparken er spesiell, er saken i seg selv ikke unik.

– Vi har noen enkeltsaker som ligner på denne og som vi ikke liker, sa Schou.