For andre året på rad ligger det forslag om radikale endringer av norsk toppfotballe:

I løpet av sommeren og høsten har en komite, ledet av visepresident i NFF, Bjarne Berntsen, jobbet med forslag til et nytt seriesystem.

15. oktober ble det avlevert en innstilling fra Bjarne Berntsen og hans menn og kvinner, blant dem toppfotballsjef Nils Johan Semb, i det som kalles Seriekomiteen.

Styret skal behandle saken nå

— Det blir helt feil av meg å si noe om innholdet i vår innstilling til forbundsstyret før det er behandlet av nettopp dette styret, sier Bjarne Berntsen til Aftenposten.

Bjarne Berntsen har ledet arbeidet i Seriekomiteen som har lagt frem forslag om nytt seriesystem for styret i NFF. Foto: NTB SCANPIX

Som visepresident i forbundet sitter han selv i dette styret. Onsdag klokken 14 begynte de sitt styremøte hvor nettopp forslaget til ny struktur for toppfotballen blir diskutert. Torsdag ettermiddag er møtet ferdig.— Det er forbundsstyret som nå avgjør om det blir en reell behandling av forslaget på fotballtinget, sier Berntsen. Dersom det kommer til at saken fremmes og den blir vedtatt på fotballtinget, vil norsk fotball trolig ha en ny struktur allerede i 2017. ## Redusere antall lag

Selv om Bjarne Berntsen ikke vil fortelle om detaljene i sitt forslag, har Aftenposten tidligere skrevet at det handler om å redusere antall lag i Eliteserien fra 16 til 14 lag. Etter at alle lag har spilt mot hverandre blir tabellen delt på midten og de øverste lagene spiller for medaljer og plasser i Europa, mens de syv nederste lagene kjemper for å unngå nedrykk.

I motsetning til sluttspill i andre idretter, vil lagene få med seg poeng inn i sluttspillet. I Polen, hvor de har en sluttspillordning der de deler tabellen, blir antall poeng halvert før sluttspillrunden.

Dette er trolig grovt sett hvordan forslaget som forbundsstyret onsdag og torsdag skal diskutere, ser ut:

  • Færre lag i eliteserien (Tippeligaen). Trolig forslag om å redusere fra 16 til 14 lag.

  • Eliteserien deles etter at alle har spilt to ganger mot hverandre. Lagene går til et sluttspill for fordeling av medaljer og et sluttspill for å unngå nedrykk.

  • Sesongen utvides. Det blir trolig ikke snakk om å snu sesongen til å starte om høsten og avslutte om våren.

  • Det blir færre lag også i 1. divisjon (OBOS-ligaen).

  • 2. divisjon reduseres til to avdelinger.

  • Det innføres et nytt nivå – ny 3. divisjon – med mellom fire og seks avdelinger.

  • Den nye 4. divisjon vil få et sted mellom 12 og 18 regionale avdelinger.

Uenighet på toppen

Bjarne Berntsen legger ikke skjul på at det er uenighet blant toppklubbene om å endre antall lag i toppen.

— Det er klart det er mange som har meninger om dette og før det går videre til tinget må dette ha en grundig behandling i styret, sier Berntsen.

Sarpsborg er en av klubbene hvor klubbstyret har sagt klart fra om at de ikke ønsker noen reduksjon av antall lag i toppen av norsk toppfotball.

I Vålerenga er de av en annen mening. For to uker siden sa daglig leder i Vålerenga Fotball Elite, Stig-Ove Sandnes:

— I utgangspunktet ønsket vi oss 12 lag da dette var diskutert sist, men vi ser jo at 14 lag kan være et kompromiss.

Eksterne konsulenter utredet

Norsk Toppfotball leide i fjor inn det nederlandske selskapet Hypercube for å utrede ny struktur for norsk toppfotball. Deres forslag, som ble presentert i fjor, ble møtt med sterk kritikk av mange.

En av de sterkeste kritikerne var den gang Nils Arne Eggen. Han har nå Bjarne Berntsen lyttet til som en del av arbeidet i Seriekomiteen.

Det nederlandske konsulentselskapet, Hypercube, som sto bak fjorårets forslag, har hatt stor suksess med andre restruktureringer av ligaer og fotballturneringer.

De har blant annet hatt en finger med i omstruktureringen av Champions League og Europa League. Selskapet er også brukt av det danske forbundet i forbindelse med at de nå går over til et nytt seriesystem i Danmark.

Det er delte meninger om endringene både blant fotballedere og supportere:

Supporterbloggen:

Supporterbloggen: