KROATIA — PORTUGAL 0-1 etter ekstraomganger

Portugal er klare for kvartfinale i EM etter 1-0 over Kroatia i en kvalitetsmessig svak kamp i Lens.

To solide lag følte hverandre på tennene og begge hadde forholdsvis god kontroll defensivt gjennom hele oppgjøret. Det var svært sjansefattig gjennom samfulle 120 minutter, men helt på tampen eksploderte det, og innbytter Ricardo Quaresma ble den store helten for et Portugal som hadde kjempet med ryggen mot veggen gjennom hele kampen.

Kroatia var kanskje det beste laget, kampen sett under ett, men det skulle ende med skuffelse på 25-årsdagen for landets selvstendighet.

Nå blir Polen Portugals motstandere i Marseille førstkommende torsdag. Polen slo ut Sveits etter straffesparkkonkurranse tidligere lørdag.

Solide defensivt

To meget ballsikre lag skulle borge for en severdig kamp med lett og teknisk fotball, skulle man tro. Men det publikum og TV-seere ble servert fra Lens var en meget tam affære med to defensivt sterke lag.

STOR STJERNE: Portugals Cristiano Ronaldo prøver seg mot Kroatias Domagoj Vida. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes Livepic/NTB scanpix

Portugal hadde tatt seg til åttedelsfinalen uten en eneste seier så langt i EM. Cristiano Ronaldo og co. har spilt uavgjort mot Island, Østerrike og Ungarn i gruppespillet, og tok seg videre som en av de fire beste treerne.Da luktet det mer svidd av Kroatias vei til kveldens dyst. De rød og hvite sjakkrutede guttene snudde siste gruppespillskamp mot Spania, vant 2-1 og ble gruppevinner foran de regjerende europamestrene.

Kvaliteten fra den kampen ble det ikke vist mye av lørdag kveld. Kroatia startet best, og hadde mest ball i åpningsminuttene. Men vi måtte vente til drøye 25 minutters spill før vi fikk den første målsjansen, ved Portugals midtstopper Pepe. Et frispark fra André Gomes ble slått inn i feltet, og under press fra Kroatia-stopper Domagoj Vida, kom ikke Real Madrid-stopperen høyt nok til å få presset headingen ned.

LES LARS TJÆRNÅS' ANALYSE:

Svak kvalitet

Sammen med et par-tre halvgode kroatiske forsøk på å tråkle seg gjennom det portugisiske forsvaret, var det også det eneste av betydning som skjedde i første omgang.

DUELL: Kroatias store stjerne Luka Modric i kamp med Portugals unge stortalent Renato Sanches. Foto: REUTERS/Lee Smith Livepic/NTB scanpix

Det startet noe mer underholdende etter pause, fortsatt med Kroatia som det førende laget. Venstreback Ivan Strinic var positivt involvert ved flere anledninger, men den største muligheten kom da Vida headet et Darijo Srna-frispark like utenfor etter en drøy times spill. Kroatene var særdeles nær scoring ved den anledningen.Kanskje burde Portugal hatt straffespark da Nani, etter å ha skuldret ballen til side for mål, ble sparket av Strinic inne i feltet. Men den spanske dommer Carlos Velasco Carballo var ikke enig med Portugal-spissen.

Deretter falt kvaliteten på det vi fikk se radikalt igjen, og TV 2-ekspert Petter Myhre beskrev kampen ti minutter før slutt av ordinær tid som «tam» og to lag med «manglende vilje til å angripe».

Ifølge Opta var det ingen skudd på mål i løpet av de ordinære 90 minuttene. Ordinær tid ebbet ut med 0-0, og vi fikk den andre åttedelsfinalen så langt med ekstraomganger.

Wales vant det hel-britiske oppgjøret mot Nord-Irland. Les saken fra kampen her:

Sen avgjørelse

Kroatia-innbytter Nikola Kalinic fikk en god mulighet da han ble vakkert spilt fri av Ivan Rakitic seks minutter ut i ekstraomgangene, men Fiorentina-spissen traff svært dårlig på det harde skuddet, og det gikk langt til side for mål. Laget fra Balkan var nærmest også i starten av den andre ekstraomgangen, men Vidas heading etter 113 minutter gikk en liten halvmeter over Rui Patricio i Portugal-målet.

AVGJØRELSEN: Ricardo Quaresma er på rett sted til rett tid og Portugal er videre i EM. Cristiano Ronaldo kan sees bak i bildet. Foto: Ben Queenborough / BPI / Digitalsport

Deretter åpnet det seg helt opp. Like etter at Kroatias Ivan Perisic satte en avslutning i stolpen, kontret Portugal. Ballen havnet hos Cristiano Ronaldo på kanten av sekstenmeteren. Superstjernens skudd ble reddet av Danijel Subasic, men Kroatia-keeperen måtte gi retur. Den havnet hos en totalt umarkert Ricardo Quaresma, og veteran-innbytteren avgjorde med en enkel heading fra kort hold.Sekvensen rundt kontringen og målet skapte de eneste målsjansene på alle de 120 minuttene i Lens.

De siste minuttene var preget av massivt Kroatia-press, men vi fikk ingen utligning, og Cristiano Ronaldo og Portugal er klare for kvartfinale uten å ha overbevist.

Les Ola Bernhus' EM-kommentar:

NB: Portugal møter Polen i kvartfinalen. Den spilles på Stade Vélodrome i Marseille kommende torsdag.