OBERTSDORF (Aftenposten): Sondre Oddvoll Bøe (18) danser over isen til melodien «Puttin on the Ritz». Uttrykket betyr egentlig å ta på seg finklærne, og det er akkurat det askerbøringen skal gjøre onsdag.

Da er det kortprogram i EM i Bratislava, og 18-åringen er blitt en utøver å regne med internasjonalt. Det var ikke gitt.

For selv om moren var kunstløptrener og tok med unggutten på uteisen, var både hun og ektemannen bevisst på å la sønnen prøve ulike idretter. Men allerede fra han var tre-fire, var det kunstløpskøytene som interesserte ungen mest, ved siden av turn. I 10–12 årsalderen måtte han velge.

Sondre Oddvoll Bøe terper i hallen i Oberstdorf. Han trenes av Michael Huth. Foto: Mette Bugge

I skøytehallen i tyske Oberstdorf, byen der tenåringen har bodd de siste drøye to årene, kryr det av hardtsatsende ungdommer fra mange nasjoner. I taket henger 21 flagg, minner fra den siste, store internasjonale konkurransen som foregikk der. Da var ikke Norge representert.Bøe er ved siden av søstrene Anne-Line (EM-deltager hun også) og Camille Gjersem i ferd med å få Norge på kunstløpkartet. Bøe har de største muligheter til å komme til finalen, for så god er han. Det betyr å kvalifisere seg blant de 24 som tar seg videre etter kort— og langprogram.

Tidlig oppe hver dag

Tre-fire treningsøkter fyller dagen. Han står opp en time før han møter presis klokken syv i arenaen der så mange utøvere har utviklet seg til å bli store.

— Det var veldig annerledes å komme hit, og det tok en stund før jeg ble vant til det. Ikke minst fordi jeg fikk full service av mamma og pappa da jeg bodde hjemme, ler Sondre Oddvoll Bøe.

Nå må han lage mat selv, vaske klær, sørge for at han får lest og tatt skolen via nettstudier, komme seg opp om morgenen, og lære seg tysk.

— Jeg drømmer om å konkurrere om medaljer i VM og EM, og være med i OL. Jeg vil selvfølgelig prøve å kvalifisere meg til vinterlekene allerede om ett år, men det er nok OL i 2022 som er mest realistisk, sier han.

Trener med meritter

I treningshallen i Oberstdorf var også italienske Carolina Kostner, tidligere Europa- og verdensmester, og hun ble trent av Michael Huth som nå har ansvaret for Bøe.

Kostner ble utestengt i 16 måneder etter medaljen i Sotsji, fordi hun løy om kjæresten, kappgjengeren som ble tatt for dopingbruk. Selv er hun ikke tatt for å ha benyttet ulovlige midler.

I et av montrene ved inngangen til en av de tre isflatene, vises glade bilder av Huth og Kostner. På isen noen meter unna er Huth opptatt av nordmannen, som terper på piruetter, faller, reiser seg igjen, og tar nye sats.

Har fått et nytt liv

Livet unggutten levde tidligere virker så langt unna, da han gikk på skole i Asker, og også hadde venner utenom idretten. Nå er det bare kunstløp som gjelder, han har fått nye venner, og som han sier:

— Men vi snakker om mye annet enn kunstløp også.

Hjemme i Norge var det ingen gutter som valgte kunstløp. Likevel sier Sondre Oddvoll Bøe at han følte seg akseptert, Ikke minst i klassen. Han hadde en dyktig trener i Berit Steigedal, og ble så god at han figurerte i aviser og på TV. I parallellklassen var det nok flere som undret seg, fordi de syntes valg av idrett virket sært.

Men tenåringen bestemte seg: Negative holdninger og fordommer skulle han ikke bry seg om. Han gikk for det han mente var riktig – å satse på en olympisk idrett som er liten i Norge, men stor internasjonalt. Han brydde seg ikke engang om at han var den eneste, mannlige kunstløperen i Norge.

Han hadde en plan.

18-åringen har ikke angret en dag. I Oberstdorf er det mange gutter, både dem som satser individuelt, og med en partner. Han som vant NM, men som måtte konkurrere for en eliteklubb i Malmö for å få større konkurranse, er omgitt av sine egne. Alle er idrettsutøvere som satser mot stjernene, og de kommer fra USA, Tyskland, Italia og flere andre nasjoner.

— Han hadde ikke noe valg. Skulle han bli bedre, måtte han ut for å satse, mener sportslig koordinator i kunstløp, Anna Pushkova, i Norges Skøyteforbund.

Hun er stolt over det som har skjedd de siste årene, at flere unge hevder seg internasjonalt. Og at Sondre Oddvoll Bøe var så tøff at han valgte å gå sine egne veier. Han som hadde vunnet nordisk tre år på rad, måtte ha nye utfordringer, hvis det ikke skulle blitt stagnasjon.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri: