Ghana's Asamoah Gyan (R) celebrates scoring from a penalty kick with teammate John Mensah during their 2010 World Cup Group D soccer match against Serbia at Loftus Versfeld stadium in Pretoria June 13, 2010. REUTERS/Marcos Brindicci (SOUTH AFRICA - Tags: SPORT SOCCER WORLD CUP) Foto: MARCOS BRINDICCI

Anthony Annan danset og smilte etter Ghanas VM-seier. Det samme gjorde en ferierende Alexander Tettey som spiller sammen med målscorer Asamoah Gyan.

– Det er bare helt fantastisk. Jeg feiret etter kampen, og skal nok feire litt til, sier Alexander Tettey etter Ghanas 1-0 seier over Serbia.

Rennes-spilleren fulgte sine landsmenn (Tettey er født og oppvokst i Ghana) fra en hotellbar i Miami, og kunne ikke fått en bedre start på dagen da Asamoah Gyan sørget for at en nitrist fotballkamp ble forvandlet til en afrikansk fest som fortsatt varer.

– Helt siden VM-trekningen har han sagt at han skulle score, og bli kampens store helt. Ikke en dag har gått uten VM-mas om åpningskampen, humrer Tettey om sin Rennes-kompis.

– Han fikk jo helt rett da?

– Det gjorde han. Og jeg vet hvor mye VM betyr for både ham og de andre spillerne. Derfor er det bare så herlig at det ble seier. Nå kan spillerne senke skuldrene. En seier til holder før det blir mellomspill, og da kan alt skje, mener Tettey.

Alt om VM får du her:

Imponert over midtbanen

Han fikk se en kjedelig førsteomgang, som ble litt mer morsom de siste 45 minuttene. Gyan kunne blitt tomålsscorer da han på overtid traff stolpen.

– Det var tydelig to anspente lag i starten, men jeg synes Ghana vant fortjent til slutt. Spesielt imponert er jeg over midtbanen med Tony (Anthony Annan) og Kevin-Prince Boateng. Duoen hadde jo full kontroll, og styrte midtbanen.

Tettey, som aldri har lagt skjul på sin elsk for Ghana, mener at laget sto frem på en helt annen måte enn i treningskampen mot Nederland (tap 4-1) rett før VM

– Det var mer et kollektiv i dag, enn jeg så sist gang. Laget var samlet og solid, mener han.

(saken fortsetter)

HER AVGJØR HAN KAMPEN: Asamoah Gyan scoret på straffe mot Serbia.

Annan kastet hemningene

En av de aller første til å kaste seg med i festen var Rosenborgs Anthony Annan. Det defensive ankeret kastet alle hemninger da dommeren blåste av kampen seks minutter etter Gyans straffespark som ga 1–0. Det var Afrikas første seier i fotball-VM på eget kontinent.

En umotivert (?) hands av Zdravko Kuzmanovic, som på et tilsynelatende ufarlig innlegg hoppet opp med armen i været og bokset ballen unna, ga Ghana sjansen til å avgjøre fra straffemerket.

– Alle afrikanere støttet oss i dag, og vi vant denne kampen for dere alle, jublet Gyan.

VM for Norge

Afrikanerne så lenge ut til å mislykkes også i fjerde forsøk. I en kamp som lenge var fri for sjanser, slet Ghana med å skape noe selv etter at serberne ble redusert til ti mann ved utvisningen av Aleksandar Lukovic. Lukovic gjorde det lettere for afrikanerne da to av hans mange ufinheter ble straffet med gult kort. I det 74. minutt fikk han se VMs tredje røde kort etter at han dro Gyan i armen på et langt framspill.

For Annan ble det en god dag på jobb. Men Tettey er forsiktig med å si at kompisen er for god for Rosenborg.

– Det skal ikke jeg kommentere. Men vi ser jo alle at det er internasjonalt snitt over det han gjør, og amerikansk TV mente han var banens beste, sier Tettey.

– Angrer du nå på at du sa ja til Norge, og ikke tok sjansen for å spille for Ghana?

– Du, det spørsmålet fikk jeg av dama i dag også. Svaret er nei. Gjort er gjort, og Norge kan jo komme til VM en gang også, forklarer Tettey.

Som var klar for VM-kamp nummer to eter telefonsamtalen.

– Dama soler seg så da kan jo jeg nyte VM fotball imens. Skjer jo bare hvert fjerde år vet du.